Globe Theatre nedbrændte

Hvis der findes et teater i denne verden, der er lidt finere end alle andre, må det være Globe Theatre i London. Det var her, at teatrets største skuespilforfatter, William Shakespeare, holdt til. Faktisk lå der et teater på netop det sted, før Globe blev bygget, men det var noget mindre, og Globe Theatre blev bygget med tømmer fra det nedlagte teater.

Det var Shakespeares teatertrup, The Lord Chamberlain’s Men, der byggede det. Men det var opført med meget træ, og brandvæsenet var ikke helt så effektive som nu. Så i dag for 403 år siden nedbrændte Globe under en forestilling, hvor luerne fra en kanon på scenen fik sat ild til de let antændelige omgivelser. Teatret stod ikke til at redde, men udbrændte helt. Det var ellers et fint teater med 1.000 siddepladser og ståpladser til et par tusinder.

Der blev bygget et nyt teater, men det står heller ikke længere. Til gengæld blev der i 1997 åbnet en nogenlunde rekonstruktion af Globe Theatre kun 230 meter fra det sted, hvor det oprindelige teater stod (se billede herover). Gert