Glem aldrig den sociale vinkel

Birthe Philip har som Gentofte Kommunes mangeårige first lady og sjællandsk energisektorboss aldrig ladet livets bløde sider i stikken. 14. december fylder hun 80 år.

Foto: Allan Andersen Fold sammen
Læs mere

Det juridiske, det organisatoriske og det politiske liv har fået al den opmærksomhed og arbejdskraft, som den nu 80-årige Birthe Philip har kunnet byde på, siden hun blev jurist på KU for et halvt århundrede siden.

I kraft af sin idérigdom, politiske tæft og positive livsindstilling lykkedes hun målrettet og med meget fast, men kærlig hånd at styre store og små projekter gennem de demokratiske beslutningsprocesser. Bl.a. som Gentoftes første kvindelige borgmester (K) og som Sjællands fusionerende energiformand, hvor hun ene kvinde i den mandsdominerede sektor hævdedes at kunne holde sagen på sporet, mens mændene fortabte sig i tekniske detaljer.

Hun sluttede det politiske sidste år som formand for Gentoftes konservative vælgerforening, hvor hun stod bag stærke folketingskandidater, der skulle følge hendes mantra og have en social vinkling: Som Connie Hedegaard og senest Benedikte Kiær.

Birthe Philips sociale engagement er ligeledes udøvet i mange fora, bl.a. i styrelsen for Dansk Røde Kors og med formandskabet for dets økonomiudvalg.

Familielivet fik også sit med ægtefællen, professor Allan Philip, som hun ægtede, da han var lektor og hun stud.jur. og sammen med ham opdrog fire døtre. Han døde i 2004, men hun holder godt sammen på klanen med i alt ti børnebørn og to oldebørn.

Digitaliseringen - åh ja

Der forestår nok en justering af hverdagslivet i hjemmet. På tærsklen til de 70 betydede Birthe Philip for ti år siden, at den digitale revolution i hvert fald ikke skulle ind i hendes verden. Ingen mobiltelefon, tak, men gerne masser af samtaler på fastnettet, bebudede hun. Og ej heller en computer, der tvangsfodres med mails. Men gerne brug af den gamle IBM-skrivemaskine, som et barnebarn karakteriserede med et: Hvor er den fed, mormor, den starter jo med det samme.

Nødtvungent er mobilen nu anskaffet, dog kun »fordi den er rar at have med i bilen, ifald jeg skulle punktere.« Men computeren og internettet? »Mnjah, jeg har med venlige menneskers hjælp hidtil klaret mig uden, men bliver jo nok tvunget til at overgive mig, nu hvor alle borgere skal være digitaliserede.«

Og hun stiller spørgsmålet: »Hvad gør samfundet ved de 15 procent, man regner med ikke kommer med? Jeg er formand for et beskyttet værksted, og ser, hvor svært det er at undervise brugerne dér i edb.«

Som fortsat medlem af Socialministeriets Ældreforum kan Birthe Philip måske få sat udfordringen i fokus.

Teater, foredrag og rejser har fået mere plads i kalenderen, og tre morgenaviser giver stadig de daglige nyhedsfix med Weekendavisen som supplement. Det fysiske klares med gåture og Mensendieck.

Hidtil har klanens energiske stammor stået for mærkedagenes festivitas. Denne gang har døtrene og svigersønnerne besluttet, at hun i dag skal være Gæsten med stort G - og sammen med de efterfølgende tre generationer fornemme styrken ved at have slægten som basis.