Glaspyramidens omdiskuterede arkitekt

I.M. Pei blev måske mest berømt, da han tegnede et nyt indgangsparti til Louvre - men den kinesiskfødte arkitekt har skabt arkitektonisk prægnante bygninger over det meste af verden.

Foto: ERIC FEFERBERG

De fleste, der har været i Paris, vil have set I.M. Peis glaspyramide ved Louv-re. Og de fleste har også en mening om den moderne konstruktion i de fine gamle omgivelser.

Men pyramiden var nødvendig, mente man, da den franske stat i slutningen af 1980erne renoverede det flere hundrede år gamle kunstmuseum og havde brug for et ankomstområde, der fungerer som billet- og bogsalg og fordeling til Louvres forskellige afdelinger.

Arkitekten bag den omdiskuterede glaspyramide og den praktiske fordelingscentral er I.M. Pei, der i morgen fylder 100 år.

Ieoh Ming Pei stammer fra Kina, men emigrerede i 1935 til USA, hvis livsstil og populærkultur han havde været tiltrukket af under sin opvækst i Hong Kong og Shanghai. Den moderne storbyarkitektur fascinerede ham, men han var også optaget af ældre klostre og klosterhaver.

Ankommet til USA begyndte Pei at læse arkitektur, men opdagede til sin forbløffelse, at universitetslærerne i det moderne land var mere optaget af fortidens end nutidens arkitektur, og han skiftede til MIT,

Massachusetts Institut of Technologi, hvorfra han tog eksamen i... arkitektur.

Under Anden Verdenskrig rådgav Pei militæret i, hvordan bygninger er konstrueret, og hvordan man derfor mest effektivt ødelægger dem, og efter en tid som underviser på Harvard fik Pei sin første ansættelse som arkitekt for i 1955 at etablere sin egen tegnestue, der omkring færdiggørelsen af glaspyramiden i Louvres parkanlæg skiftede navn til Pei Coob Freed & Partners.

Blandt tidlige bygningsværker, der vakte opmærksomhed, må nævnes John F. Kennedy-biblioteket i Massachusetts og et forskningscenter i Colorado.

I Washington DC har Pei og hans partnere tegnet en glimrende udbygning af et af de store kunstmuseer, der indgår i rækken af Smithsonian-museer midt i den amerikanske regeringsby. Også andre steder i verden har Pei designet kunstmuseer.

Blandt andet i Luxembourg og et museum for islamisk kunst i Qatar.

Ieoh Ming Pei har på det nærmeste ryddet bordet for internationale hædersbevisninger og herunder modtaget The Pritzker Prize, der sædvanligvis regnes for en af de største.

Sidst på året åbner et byggeri i København, der er designet af, om ikke Pei selv, så hans tegnestue. Det drejer sig om Tivolihjørnet, der, som navnet antyder, ligger i et hjørne af Tivoli, nemlig hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade. I Tivolihjørnet indrettes forretninger og restauranter.

Den københavnske forlystelsespark venter dog ikke den 100-årige arkitekt blandt gæsterne ved indvielsen.