Generalsekretæren

Aktuelt portræt. Det er en på mange måder erfaren og bredt funderet generalsekretær der nu i Christian Friis Bachs skikkelse sætter sig i generalsekretær-stolen i Dansk Flygtningehjælp.

Dansk Flygtningehjælps nye chef, Christian Friis Bach, har bl.a. rejst en del i Afrika. Herover i Mozambique. Arkivfoto: Thorkil Andersen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) tiltrådte i går stillingen som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp.

Christian Friis Bach er født 29. april 1966 og har tidligere været formand for FNs økonomiske kommission for Europa og blev valgt til Folketinget ved valget i 2011 for Nordsjællands Storkreds.

Christian Friis Bach er oprindeligt uddannet agronom fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole med hovedvægten inden for kemiske fag og tog i 1996 en ph.d. i international økonomi. Han har været adjunkt ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet, og lektor ved Jordbrugsøkonomisk Institut. Herudover har han taget tillægsuddannelsen ved Danmarks Journalisthøjskole.

Desuden har han været folketingskandidat for Det Radikale Venstre med opstilling i Christianshavnkredsen (2004-06), Egedalkredsen (2006-2011) og Hillerødkredsen siden 2011. Herfra blev han valgt til Folketinget på et mandat i storkredsen.

Som medlem af Folketinget 2011-2015, var han bl.a. gruppenæstformand og tidligere minister for udviklingsbistand i regeringen Helle Thorning-Schmidt.

Som sådan blev Friis Bach for fire år siden nøgleperson i GGGI-sagen, der primært handlede om, at nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen som formand havde fløjet på 1. klasse til møderne i Global Green Growth Institute i Korea.

Presse og politikere løb i en uhellig alliance stormløb mod Lars Løkke Rasmussen, og Christian Friis Bach meddelte Folketinget og pressen, at han intet kendte til rejserne.

Men pludselig 20. november, lige efter kommunalvalget samme år, afbrød Christian Friis Bach en tjenesterejse i Israel, og dagen efter meddelte han på et pressemøde, at han trak sig som udviklingsminister.

Det var, sagde han, netop kommet til hans kendskab, at han selv i foråret havde deltaget i et bestyrelsesmøde, hvor Lars Løkkes rejser på 1. klasse, i forbindelse med hans formandskab i GGGI, var blevet godkendt.

Christian Friis Bach havde desværre ikke bemærket dette i løbet af mødet.

Herefter erkendte Udenrigsministeriet i en officiel pressemeddelelse, at de havde begået en fejl, der havde medført, at minister, Folketinget og offentligheden var blevet fejlinformeret. Det viste sig, at Udenrigsministeriet havde kendt til oplysningerne siden 6. november 2013, og dermed måtte oplysningen have været tilbageholdt til efter kommunalvalget i 2013. Christian Friis Bach fastholdt, at oplysningerne først kom til ham i et telefonopkald dagen efter kommunalvalget. Han blev afløst af Rasmus Helveg Petersen.

I sit civile liv er Friis Bach adjungeret professor i international økonomi og udvikling ved Københavns Universitet/LIFE og var indtil sin udnævnelse til minister særlig rådgiver for EU-kommissær Connie Hedegaard. Desuden har han etableret virksomhederne ViewWorld og Worldbarrow. Han er tidligere international chef i Folkekirkens Nødhjælp (2005-2010), har været ansat som journalist ved DR og været konsulent for Verdensbanken, Udenrigsministeriet, EU, UNDP mv.

Han har rejst i en række lande i Afrika, Latinamerika og Asien og har holdt foredrag samt skrevet bøger og artikler om internationale emner. Derudover har han siddet i en del danske og internationale bestyrelser.