Garant for god underholdning

Lars Hjortshøj har i mange år været en af dansk komiks sværvægtere, men han har heldigvis masser af humoristisk benzin på tanken.

Lars Hjortshøj fylder 50 år lørdag 3. juni. Foto: Claus Bech/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Hjortshøj fylder 50 år 3. juni, og der er grund til at hylde komikeren fra Hinnerup for den levedygtighed og alsidighed, han forvalter sit komiske talent med.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Lars Hjortshøj var, da han tilbage i begyndelsen af 1990erne skrev klummer i et aarhusiansk kulturmagasin. Hans finurlige hverdagsbetragtninger og allestedsnærværende lune virkede allerede godt dengang på papir. Siden så jeg også forlængelsen af talentet på scenen, og i mellemtiden er han blevet en af dansk komiks sværvægtere ofte i lurendrejende leg med folk som Casper Christensen og Frank Hvam.

Hvis man sådan begynder at regne lidt på, hvad Lars Hjortshøj har været med i gennem årene, må man sige, at han har været en flittig mand med et konsistent højt niveau, om så det har været på film, på scenen eller i radioen, hvor han ofte i længere perioder har slået sine folder. De få gange jeg hørte ham der, var min konklusion, at han enten var sørens dygtig til at improvisere eller blot var meget godt forberedt. Det kan også være en kombination.

TV-showet »Safari« er muligvis ikke det sted, de fleste husker Lars Hjortshøj fra, men jeg har stadig en meget tydelig erindring om en sketch, der involverede nogle balloner, som vi talte om i kantinen flere dage efter på den arbejdsplads, jeg var på dengang.

I animationsfilmen »Biler« og efterfølgerne udløser Hjortshøj grin alene ved stemmens brug som kranbilen Bumle, der selv om den kører rundt i USA har en tyk jysk accent, men det er børnene ligeglade med. Faktisk har Lars Hjortshøj spillet med i flere TV-serier, film og julekalendere, end man lige går og tænker på til daglig. Personligt kunne jeg godt lide hans tumpede figur, Robert Lange Dølhus, i sitcom-serien »Langt fra Las Vegas«, mens fans af »Cas- per og Mandrilaftalen« sikkert kan ryste minder om de første ti sketches ud af ærmet, som ligger tættere på deres grinefrekvenser.

Med de seneste par one man shows har Lars Hjortshøj turneret land og rige rundt. Han satsede blandt andet i »My Danish Collection« på nye humoristiske underholdningsformer med et miks af musik og komik, hvor jeg ikke selv lige grinede så højt igen, men det gjorde mange andre heldigvis. Med en aldrig svigtende evne til at genopfinde sig selv i både radio, i film, på skrift, med stand-up og nu også på teater, virker det heldigvis, som om han har humoristisk benzin til mindst ti år mere.