Frygtløs Zoo-direktør

Steffen Stræde har været direktør for Københavns Zoologiske Have siden 2012. Han tør sige sin mening om dyr og både aflive og skåne dem, hvis det giver mening.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er efterhånden blevet verdenskendt for at behandle dyr som om de var...dyr.

Dels har der været aflivningen af flere forskellige dyr. F.eks. en hanløve, en gammel hunløve og to løveunger. Men, det, Zoologisk Have i København nok bedst huskes for, er Marius. Den unge, smukke giraf med de lange øjenvipper, der måtte lade livet, fordi der var for mange af hans slags, og hvor Zoologisk Have valgte at gøre en dyd af nødvendigheden og obducere den offentligt. Det vakte ikke det helt store ramaskrig i Danmark, men vi blev kendt for det i udlandet og ikke mindst lagt for had.

Men Zoo-direktør Steffen Stræde har aldrig været i tvivl om, at man var nødt til at vise også den side af driften af en zoologisk have. For skal man fortsat have en god stamme af f.eks. løver eller giraffer, må man skaffe sig af med nogle engang imellem.

Steffen Stræde er uddannet forstkandidat fra Landbohøjskolen, hvor han blev kandidat i 1996. Siden har han blandt andet arbejdet nogle år i Nepals berømte Royal Chitwan National Park suppleret af studier i USA, Brasilien og Sverige. Han er også ekspert i naturplanlægning, og netop det handlede hans ph.d.-afhandling om i 2000, hvor diskussionen om danske naturparker var godt i gang.

Han har været afdelingschef hos Rambøll, CEO i Knuthenborg Koncernen, CEO i A.C. Schmidt A/S og blev direktør for Københavns Zoologiske Have i 2012.

Et job der har sine højdepunkter og lavpunkter. Til det første hørte ikke mindst åbningen af det nye isbjørneanlæg i 2013, hvor levevilkårene for isbjørne blev stærkt forbedret. Steffen Stræde sagde dengang til Berlingske:

»Det (isbjørne) er blevet lidt af et ikondyr for den her klimadebat, vi har med global opvarmning, hvor den er blevet et af dyrene, der er blevet repræsentant for de meget negative konsekvenser af det her. Den historie vil vi gerne være med til at formidle. Derfor ønsker vi at have muligheden for at give noget af den fascination videre til vores gæster omkring isbjørnene, fordi det vil have den afledte effekt, at folk interesserer sig endnu mere for den klimadebat, der kører i vores samtid.«

Det er holdningen om involverende formidling om dyr og deres levesteder samt et bredt udbud af servicetilbud og aktiviteter til Zoos gæster i alle aldre, der er Steffen Strædes overordnede retning for Zoo.

En igangværende optur er ikke mindst planlægningen af det anlæg, der skal huse et avlspar af store pandaer, som Danmark får fra Kina. Kun fem andre europæiske zoologiske haver har store pandaer, så det har Steffen Strædes opmærksomhed. Det er ikke kun et spørgsmål om bygninger til dyrene, men også forberedelser til bambusdyrkning, så de store pandaer bliver tilfredse med det lidt ensidige menukort.

Nedturen – den værste dag i Steffen Strædes arbejdsliv – var i 2014, hvor en ung mand kravlede over hegnet til tigrene og blev flået og slået ihjel af de store kattedyr. Da måtte Steffen Stræde forsvare dyrene.

»Du kan godt kalde det den værste dag i min karriere. Det håber jeg ikke, at jeg nogensinde oplever igen. Først og fremmest på grund af den unge mands tragedie,« sagde Steffen Stræde til BT.

Men samtidig gik han i rette med folk, der mente, at tigrene havde begået en »forbrydelse«.

»De har ingen skyld i det her. De er jo bare tigre, de har deres naturlige adfærd og har ikke gjort andet end at være tigre. Det får derfor ikke nogen betydning for dem,« sagde Steffen Stræde.

Han har med sin kæreste Benedicte fire sammenbragte børn, en pige og tre drenge i alderen 11 til 16 år.

Fødselsdagen fejres med familien samt med en reception i Zoologisk Have torsdag 31. marts kl. 15-18 i Elefanthuset.