Frøken Smilla på rutsjetur

Julia Ormond har gennemlevet hele Hollywood-rutsjeturen fra hastig berømmelse til tomheden, der følger, når rollerne pludselig ikke er der mere, og kritikerne vender ryggen til. 4. januar fylder hun 50 år.

Julia Ormond   Foto: Paul Buck
Læs mere
Fold sammen

Der var engang, hvor Julia Ormond var navnet på alles læber. Hun var »den nye Julia Roberts«, hun var Audrey Hepburns efterfølger i genindspilningen af filmklassikeren »Sabrina« fra 1954, hun var midthalvfemsernes nye stjernehåb.

»Det hele sker så hurtigt, frygteligt hurtigt, faktisk. Jeg ser tilbage på det arbejde, jeg har lavet og hvor meget, der kommer ud i år, og så tænker jeg: Hvordan gik det til? Jeg ved ikke, om det er så godt, egentlig. Jeg tror, at det kan give bagslag,« udtalte den engelske skuespillerinde i portrætartiklen »The Conception, Production and Distribution of Julia Ormond« i New York Times i 1995.

Og den foruroligende profeti viste sig at holde vand. Hendes store år i midthalvfemserne, hvor hun havde roller i en række storfilm, »Legends of the Fall« fra 1994 samt »First Knight« og »Sabrina« i 1995, blev afløst af et jobmæssigt dødvande, og det siger meget, at hun 1993-95 var med i flere film, end hun var i de følgende ti år. I 2007 kulminerede rutsjeturen fra Hollywoods tinder med nomineringen til rollen som »Worst Supporting Actress« til årets Razzie-uddeling. En pris, som hun tabte til Eddie Murphy i drag i filmen »Norbit«.

Siden da har Ormond dog i sit eget tempo fået skabt sig en flot karriere, hvor især hendes roller i »Temple Gardin«, »The Curious Case of Benjamin Button« og som gæstestjerne i successerien »Mad Men« har givet hende anerkendelse.

En anden rolle, der, måske især herhjemme, har en helt særlig plads i Ormonds eftermæle, er rollen som Smilla Jaspersen i Bille Augusts filmatisering af »Frøken Smillas Fornemmelse for Sne« fra 1997. New York Times bemærker også Ormonds bidrag til filmen:

»I Julia Ormond har filmen en elegant Smilla, hvis distancerede spillestil virker bedre her, end den har gjort tidligere. Frøken Ormond spiller Smilla på en chic, opmærksom og surmulende facon, der mest af alt minder om en fransk filmstjerne,« skriver Janet Maslin i avisen 28. februar 1997.

Siden december 2005 har Julia Ormond været FN-ambassadør, hvor hun har fokuseret på bekæmpelse af menneskehandel. I sin position som ambassadør har hun blandt andet fungeret som rådgiver for Repræsentanternes Hus i USA, samt været med til at etablere den humanitære organisation Alliance to End Slavery and Trafficking (ATEST).