Freddy Fræk er død

Nekrolog. Freddy Fræk var musiker, skuespiller og derefter en stor internationalt anerkendt billedkunstner. Han døde 24. oktober, 80 år.

»Han var en enormt generøs og positiv person, som aldrig beklagede sig,« sagde Gun Gordillo om sin mand. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi har haft et sjovt og vidunderligt liv.« Sådan sagde den svenske kunstner Gun Gordillo for ikke så længe siden om makker- og ægteskabet med Freddy Fræk/Fraek igennem 41 år. Han blev kendt i Danmark som musikeren Freddy Fræk og internationalt som kunstneren Freddy Fraek. Mandag 24. oktober døde han efter længere tids sygdom, 80 år.

Freddy Fraek levede et liv, der på ingen måde var lige ud af landevejen. Freddy Poulsen, som er hans fødenavn, havde derimod et farverigt liv på kunstens krøllede margueritrute og beskæftiget sig med mangt og meget. Oprindeligt var han uddannet smed og maskinmester, men hans mangesidede kunstneriske begavelse har gjort ham kendt som både musiker, skuespiller og billedkunstner.

I 50erne og 60erne var han kendt på jazzscenen. Mange vil huske ham fra TV som Freddy Fræk, manden med det muntre gavtyvesmil, kasket, banjo og kazoo, som fik det danske navn »Freddy Fræk fløjte«.

En træt gammel dreng

Han blev kendt for sange som »Nu skal vi ud og se på damer« og »Jeg er en træt gammel dreng«, men allerede i begyndelsen af 80erne trappede han ned som musiker for at hellige sig billedkunsten. Inden da gjorde han sig også gældende som skuespiller i både spillefilm og TV-serier. Mange vil huske ham i rollen som Frede i den TV-serien »Sonja fra Saxogade«, hvor han bl.a. spillede sammen med Jytte Abildstrøm og Bodil Udsen.

Han blev uddannet på Kunstakademiet 1966, og det var også her, han mødte sin svenske kone. Som international billedkunstner tog han navnet Freddy Fraek, og han har gennem årene haft separatudstillinger på en række fremtrædende gallerier og museer.

Freddy Fraek og Gun Gordillo havde i en årrække atelier i både København og Paris. De seneste år var han hårdt ramt af hjerneblødninger og var ikke længere i stand til at arbejde som kunstner.