Fra tinget til Texas

60 år: Leif Glensgaard var i 11 år en af Glistrups kontante væbnere på Christiansborg, før han prøvede den amerikanske drøm.

Leif Glensgaard – opfyldte sin amerikanske drøm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Houston kalder... Jo, dér er han i røret fra Texas, den gode gamle fremskridtsmand, Leif Glensgaard.

Husker De ham? Han var en af Glistrups rigtige strammere, der som 26-årig kom i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973 og var med til at skrive politisk historie.

Nu skulle der gøres op med den socialistiske børnehavestat.

Det var også dengang en lidt genert ung kvinde samtidig bevægede sig rundt i partikredsen – en ivrigt lyttende hjemmehjælper fra Gentofte med store endnu uforløste, politiske ambitioner.

I dag fylder Leif Glensgaard 60 og kan se tilbage på et helt andet liv – de seneste ti år som amerikansk statsborger.

I 1984 fik Glensgaard nok af det politiske arbejde på Christiansborg. Hans første rolle udenfor blev en spektakulær fiasko. Hans politiske kollega, Thure Barsøe-Carnfeldt, havde hyret ham som direktør til sin ny Hope-elbilfabrik. Mange vil huske, hvorledes debutmodellen Whisper ved præsentationen i Forum for åbent kamera bragede ind i barrieren, mens statsminister Poul Schlüter og verdenspressen morede sig. Så var dét slut.

Glensgaard drog til USA for at gøre sig i forretningslivet – lige som en anden samtidig fhv. fremskridtsmand, Uwe Jensen. Denne gik det ilde – i skyggesiden. Han afsoner p.t. 14 års fængsel for lyssky handel med våben og narkotika.

For Glensgaard blev det solsiden. Opfyldelsen af ungdomsårenes The American Dream, som han selv siger. Med ministeriel statshjælp begyndte han et par år som eksportkonsulent for danske firmaer. Sammen med sin kone Annegrethe Niemann (moderen Tove Niemann var også MF for FRP) byggede han siden et trykkerifirma op i Houston og solgte det godt; han fik et fedt direktørjob, og de sidste par år har Glensgaard været pensionist – og jordemodermand: Konen er blevet jurist og virker som advokat.

Glensgaard er og føler sig som amerikaner, siger han på sit uforfalskede danske med jysk snert iblandet få yankee-ord. Danmark forekommer meget langt væk, men han siger alligevel gentagne gange, at »jeg var hjemme sidste år« for at besøge familien.

I weekenden tager parret gerne en times kørsel vestpå til deres lille ranch på 10 tønder land, hvor Glensgaard kan sidde i solnedgangen og studere bøfler.

Mens han tænker på, hvordan han og hans ligesindede for 25 år siden forgæves advarede mod islamisk indvandring: See, I told you so...