Fra Spanien til hele verden

Lone Dencker Wisborg skal som direktør for udenrigspolitik være med til at fortælle om Danmarks politik ude i verden.

Lone Dencker Wisborg.      Foto: Udenrigsministeriet
Læs mere
Fold sammen

Det er et halvt års tid siden, at Lone Dencker Wisborg satte sig i en af direktørstolene i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København. Hun kom fra en ambassadørstilling i Spanien og blev direktør for udenrigspolitik.

»I forhold til arbejdet på en ambassade, så går man fra et enkelt land til at have hele verden som arbejdsområde, men der er absolut nogle emner, der fylder langt mere end andre,« siger hun.

Et emne, der fylder meget i øjeblikket, er synet på den danske asylpolitik ude i verden.

»Der har været en del debat om emnet derude, og også misforståelser, og der er det vores opgave at aflevere det rette billede af, hvad der foregår i Danmark,« siger Lone Dencker Wisborg.

Andre sager, der ligger på bordet, er konflikten i Ukraine og kampen mod ISIL i Irak og Syrien.

Hun kom til Udenrigsministeriet året efter, at hun var færdig som cand.jur. fra Aarhus Universitet i 1991. Og hun har været i Udenrigsministeriet siden - bortset fra et afbræk, hvor hun var fondschef for Bikubenfonden 2006–2007. Inden da fik hun prøvet de forskellige jobs i ministeriet, fra 1. ambassadesekretær i Tallinn til souschef ved Danmarks ambassade i Warszawa. Og da hun vendte tilbage til udenrigstjenesten i 2007 var det som kontorchef i Sikkerhedspolitisk kontor. Senere blev hun centerchef for Global Sikkerhed og derefter fulgte fire år som ambassadør ved Danmarks ambassade i Madrid.

»I mit nuværende job rådgiver jeg dels ministeren inden for det udenrigspolitiske område, dels er jeg chef for de dygtige medarbejdere, der arbejder med de spørgsmål, hvor vi sammen skal hjælpe med at gennemføre regeringens politik. Men det er også interessant, fordi jeg indgår i direktionen, hvor vi hele tiden skal tilpasse Udenrigsministeriets organisation, så vi kan producere de bedst mulige resultater,« siger Lone Dencker Wisborg.

Senest ledsagede hun udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Iran, hvor det er den udenrigspolitiske direktørs job at gå med til de samtaler, han havde, sparre med ham undervejs både om, hvilke emner han kunne tage op og med hvilken vinkel.

»Desuden er det overvejelsen om, hvad vi gerne vil spørge iranerne om, og hvad det er for budskaber, vi leverer til dem,« siger Lone Dencker Wisborg.

Om hvor længe hun gerne vil sidde i det, hun kalder et drømmejob, er uvist.

»Det er alt for tidligt at overveje noget andet efter et halvt år i jobbet, og jeg ved ikke, hvad jeg har af ønsker efter dette. Og så afhænger det hele naturligvis af Udenrigsministeriets planlægning, og hvad der er ledig, når vi kommer dertil,« siger Lone Dencker Wisborg.

Hun har sønnen Oscar på 12 år.