Fra Sibirien til Cepos og livets paradokser

Meget af Samuel Rachlins liv er gået med at beskrive verden og sikre, at eftertiden lærer af fortidens fejl. Han får her et par fødselsdagsord med på vejen af Kasper Elbjørn, cand.scient.pol. og tidligere kollega.

Journalist Samuel Rachlin var i mange år DRs stemme fra Sovjet. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Samuel Rachlin blev født i 50 graders kulde i Sibirien. Hans opvækst er beskrevet i forældrenes bestseller »16 år i Sibirien«. Selv siger han, at ankomsten til København 22. juli 1957 betyder mere for ham end hans fødselsdag 12. januar. Nu fylder han 70 år.

Samuel Rachlins livsrejse er ikke meget anderledes end sømanden i Johannes V. Jensens tekst »En sømand har sin enegang«: »Urolig er hans færd, som tåge, vind og skum på vand og strøm og skjulte skær«.

Rachlin selv forbinder sangen med journalisten Robert Naurs begravelse. Men lige fra tiden som freelancer ved Politiken og Information over korrespondenttiden i Sovjetunionen for DR til TV 2 har hans kvalitet været, at han ligesom sømanden kan spejde ud i horisonten, se en historie og fortælle den, men også tør drage en konklusion.

Samuel Rachlin er en af de to bagmænd til tænketanken CEPOS. Sammen med Berlingskes Bent Blüdnikow fornemmede han, at tiden var moden til et intellektuelt power-house for borgerlige ideer. Til at hjælpe sig fandt de nogle unge mennesker, som de kendte fra initiativet »Nu er det nok«, som Rachlin havde søsat i lyset af den spirende antisemitisme, der begyndte at spøge i begyndelsen af 00’erne. CEPOS behøver ingen nærmere præsentation i dag.

Jeg mødte selv Samuel Rachlin i tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens østersøorganisation, Baltic Development Forum, der skulle hjælpe de tre baltiske lande med at komme med i EU. Det krævede en massiv indsats - ikke mindst i Rusland - og Samuel Rachlin blev ansat som konsulent. Efter sine år i Verdensbanken var han blevet vært på det nye TV 2 Finans og pendlede mellem København, Moskva og sin familie i Washington DC. Efter terrorangrebet 11. september 2001 blev USAs luftrum lukket. Rachlin blev derfor nødt til at blive i Danmark i flere uger og fik heldigvis skrivebord lige overfor mit.

At leve et liv er ikke som at gå hen over en mark, er et russisk ordsprog, som Samuel Rachlin har taget til sig. Og det er sandt, ikke mindst når det gælder de første 70 år af hans liv, der i dag går med at beskrive verden og sikre, at eftertiden lærer af fortidens fejl, men også med familien, der inkluderer både Annette, to døtre, svigersønner og børnebørnene, Apollo og Oliver, som han har dedikeret sit seneste værk til, »Bag den kolde krigs tåger – Stalins arv til et splittet Europa«.

Min egen favorit er essaysamlingen »Mig og Stalin«. Her viser Rachlin, hvordan han mestrer den svære essaygenre med livets paradokser som et af omdrejningspunkterne, f.eks. jødernes rige historie og deres evige kamp for at overleve den eller Stalins deportation af familien Rachlin fra Litauen til Sibirien, der reelt reddede dem fra Hitlers gaskamre. Det er Samuel Rachlin taknemmelig for. Det er vi andre også.