Fra provokation til meditation

Einar Enemark var som frontmand i MC Einar med til at introducere dansksproget rap. Siden fulgte en gedigen nedtur. 28. juni fylder han 50 år.

Læs mere
Fold sammen

Det er nærliggende at portrættere Einar Enemark – bedre kendt som rapperen MC Einar i gruppen af samme navn – med hjælp fra tekstbidder fra to af hans rap udgivet med 33 års mellemrum.

Det første – og langt mest kendte – af de to tekstklip stammer fra nummeret »Provokerer, onanerer« fra 1988 og lyder:

»Jeg provokerer, onanerer, ryger masser af hash/jeg drikker køkkensprit og sumper, sniffer lightergas

jeg er på bistandshjælp og jeg går over for rødt/jeg har været psykopat lige siden jeg blev født.«

Linjerne åbner MC Einars debutalbum »Den nye stil«, der i 1988 katapulterede Einar Enemark til national berømmelse. Dansk rap blev født på det album, er det populært blevet sagt, og i front for gruppen stod en dengang 21-årig Enemark, der ved lidt af et tilfælde var blevet spurgt af sin barndomskammerat Nikolaj Peyk (DJ Peyk), om han ikke kunne rappe lidt over nogle beats, som han og vennen Jan Kabré (DJ Jan) havde leget med i ungdomsklubben Thomas P. Hjejle inde ved Nørreport Station. Det gjorde Einar, og resten er (musik-) historie.

Senere samme år lavede gruppen det nummer, der formentlig for altid vil sikre dem varig berømmelse, julehittet »Jul det’ cool«, og pludselig var livet en lang fest for Einar Enemark.

Nedtur og genfødsel

Men efter festen fulgte nedturen. MC Einar gik i opløsning allerede i 1990, og det samme gjorde manden, der havde lagt navn til det hele, i årene der fulgte. Alkoholisme, physkisk sygdom, arbejdsløshed.

Derouten er beskrevet detaljeret i både interviews og en portrætbog, men måske finest af Enemark selv i et nummer, han lavede med jazzgruppen KunTakt i 2011. Da var han kommet oven vande, og rappede – over det samme beat som 33 år tidligere gjorde ham berømt – på nummeret »Einar 2.0«:

»Jeg mediterer og masserer, drikker masser af vand/Har adopteret et barn fra Aserbadjan.

Jeg sir’ ord, som gjord’, at du ikke blev stødt/Har været en flink fyr lige siden jeg blev genfødt.«

Enemark optræder nu igen med jævne mellemrum, mest op til jul, hvor der er rift om manden med alle tiders danske julehit. Enkelte genforeningskoncerter med de to andre fra MC Einar er det også blevet til i de senere år.