Fra dramatik til indlevelse

Christian Mørk har skrevet ni romaner på ti år og har stadig lyst til at prøve nye genrer af.

Forfatteren Christian Mørk har boet i USA i mere end halvdelen af sit liv. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Læs mere
Fold sammen

Forfatteren Christian Mørk har boet i USA mere end halvdelen af sit liv. Ikke fordi han var træt af Danmark, men fordi hans forældre, Susse Wold og Erik Mørk, fyldte meget i 1980erne, og han godt kunne tænke sig at begå sine egne begynderfejl et sted, hvor han ikke selv var helt så synlig.

Han blev nysproglig student fra Falkonergaardens Gymnasium på Frederiksberg i 1985, og tog en BA i sociologi og historie fra Marlboro College, Vermont, USA, i 1991, og en MS i journalistik fra Columbia University i New York i 1992.

»Jeg fik et job som journalist efter uddannelsen, og at jeg er i USA stadigvæk er bare en konsekvens af det valg; der var aldrig nogen overordnet plan. Når folk spørger, om jeg ikke snart kommer hjem, ligger der i spørgsmålet et tvungent fravalg.«

»For mig er min tilværelse altid et tilvalg. For mig er det her det normale. Jeg har været her siden 1988, men jeg er ofte i Danmark og vil nok altid have et ben i hver lejr,« siger Christian Mørk.

Han debuterede som forfatter med spændingsromanen »De ti Herskere« for ti år siden, og efterfølgende har forfatterskabet bevæget sig i flere forskellige retninger, hvor blandt andet dramaet »De forhadte« er personorienteret i stedet for at være plotdrevet som »De ti Herskere«.

I alt har han skrevet ni romaner, hvor den største internationale succes er gyseren »Darling Jim« fra 2007, der er solgt til over 20 lande.

»Jeg vil gerne prøve mange genrer af, og jeg har gennem forfatterskabet kunnet mærke, at der kommer flere og flere værktøjer i kassen. Jeg kom fra filmbranchen, og det var svært at se ud over min egen kameralinse i begyndelsen,« siger Christian Mørk, der var filmproducer i Hollywood i en årrække, før han slog igennem som forfatter.

Endnu tidligere arbejdede han som journalist på bl.a. Variety og skrev senere til New York Times’ kultursider. På filmfronten var han medarbejder i den kreative produktionsafdeling på filmstudiet Warner Bros. Pictures i Burbank, Californien, 1994-1998, hvor han var med til at gelejde produktionen af film som den irske instruktør Neil Jordans kunstneriske titler »Michael Collins« og »The Butcher Boy« samt større kommercielle satsninger som »The Devil’s Advocate«, »Outbreak« og »Eraser«.

De temaer, der har interesseret ham i forfatterskabet, er folk, der er ude af deres eget element.

»Men ellers er jeg som forfatter ikke til en bestemt genre, jeg kan lide det hele. For mig er det en lystbetonet ting at skrive,« konstaterer Christian Mørk.

For nylig kom han i en del debatlystne danskeres søgelys, da han på Facebook protesterede mod, at asylansøgere kunne risikere at få ransaget og beslaglagt smykker. Han sendte et gammelt familiesmykke til integrationsminister Inger Støjberg (V) som en stilfærdig demonstration mod dette nye lovforslag, fordi han nogle generationer tilbage har immigranter i familien. Holdningen faldt ikke i god jord hos en del debattører.

»Det overraskede mig, at sproget er så råt, og at debatten er uden nuancer. Det er efterhånden, som om to sandheder ikke kan eksistere i samme rum. Bare fordi jeg er imod at inddrage smykker, så betyder det jo ikke, at jeg vil åbne de danske grænser fuldstændig på vid gab,« siger han.

Han pillede sit opslag ned efter otte timer, fordi han mente, at han havde sagt det, han ville.

Christian Mørk bor i New York og i Paris. Han bor alene, og spørger man ham, om det er, fordi han ikke tror på ægteskab eller forhold i det hele taget, svarer han:

»Jeg har haft kortere og mellemlange forhold, men ikke så ofte et langt forhold. Det er nok fordi, jeg har været for selvoptaget og bange for ægte intimitet, det må jeg indrømme. Jeg har nok været lidt Peter Pan-agtig, hvor jeg ikke har villet være voksen.«

Til gengæld mener han, at han nu er nået dertil i livet, hvor tingene forholder sig anderledes.