Fra disco til jazz

50 år . Debbie Cameron har haft et langt liv med musikken – også uden for rampelyset.

Debbie Cameron. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sangerinden Debbie Cameron blev kendt af hele landet, da hun med stor stemme og sin karakteristiske, amerikanske accent vandt det danske melodigrandprix med »Krøller eller ej«. Duetten, som siden er blevet en elsket kitsch-klassiker, sang hun med popmesteren Tommy Seebach i 1981. Og selv om Europa ikke ligefrem omfavnede den glade disco-slager, der havnede på en respektabel 11. plads, gik den rent ind hjemme i fjernsynsstuerne.

Musikken havde Debbie Cameron, der er født i Miami, omtrent fået ind med modermælken. Moderen er jazz- og gospelelsangerinden Etta Cameron, som efterlod datteren hos slægtninge under en del af opvæksten, mens hun selv turnerede i Europa. Etta Cameron hentede datteren til sit nye hjemland Danmark i midten af 1978. Allerede hjemme i Miami var teenageren Debbie blevet udnævnt til »mest lovende elev« på musikstudiet på universitetet i Miami, men i Danmark kom der for alvor fart over karrieren. Hun sang disco, soul og pop – bl.a. hittet »Copenhagen«. Hendes popularitet førte også til en rolle som tv-vært i underholdningsprogrammet »Natuglen«.

Straks sværere var det at få pladeproducenterne i 1980erne til at interessere sig for den jazzmusik, hun brændte for at synge. Discodronningen stod i vejen. Hun trak sig ud af rampelyset, men det har ikke forhindret hende i at tilbringe et liv i musikken. Hun har sunget gospel, og jazzen har været en væsentlig del af hendes musikalske liv, bl.a. med pladeindspilning i New York og med koncerter over hele landet, ikke mindst i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival, ligesom hun har undervist i sang på Rytmisk Konservatorium.