Fra Brovst til Bruxelles

Ærkenordjyden Ole Christensen har taget turen fra Dronningens Livregiment over borgmesterkontoret i Brovst til EUs bonede gulve i Bruxelles. 7. maj fylder han 60 år.

At Ole Christensen overhovedet endte i politik, var der heller ikke mange tegn på i ungdomsårene, men gennem en lang karriere som konstabel i Dronningens Livregiment i Nørresundby voksede interessen for det faglige og politiske arbejde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lå på ingen måde i kortene, at en ærkenordjyde som Ole Christensen skulle tage turen fra borgmesterposten i Brovst til Bruxelles, hvor han nu er i gang med sin tredje periode i Europa-Parlamentet og bedst kendes som Ole-EU.

At Ole Christensen overhovedet endte i politik, var der heller ikke mange tegn på i ungdomsårene, men gennem en lang karriere som konstabel i Dronningens Livregiment i Nørresundby voksede interessen for det faglige og politiske arbejde. Han blev talsmand, tillidsmand og efterfølgende fællestillidsmand for ca. 500 konstabler på Nørre Uttrup Kaserne.

I fritiden blev han involveret i arbejdet i LO og i Vælgerforeningen, og i 1990 blev han for første gang valgt til kommunalbestyrelsen i den daværende Brovst Kommune. I 1998 blev han den første socialdemokratiske borgmester i kommunens historie, og Ole Christensens tække blandt vælgerne i det nordjyske blev der lagt mærke til hos Socialdemokraterne.

Selv havde han ikke tænkt på, at Europa-Parlamentet i Bruxelles også kunne være et sted at kæmpe for den danske arbejdsmarkedsmodel, som ligger Ole Christensen meget på sinde. Men en anden nordjyde, nemlig Københavns nuværende overborgmester Frank Jensen, plantede ideen, og Ole Christensen var klar til at prøve noget nyt. Han stillede op og blev valgt til Europa-Parlamentet i 2004, og har nu siddet der i 11 år. I Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg har han siddet længere end nogen anden socialdemokrat, og han er desuden stedfortræder i fiskeriudvalget, et udvalg der er nok så vigtigt for Nordjylland, hvor fiskeriet fortsat er et meget vigtigt erhverv.

Lang tid før Ole-EU kom til Bruxelles, var det en anden udenlandsk destination, som Ole Christensens hjerte bankede for, nemlig Tyrkiet. Her er han sammen med sin kone Inger og parrets to børn kommet talrige gange gennem årene, ligesom han deltager i Europa-Parlamentets delegation til Tyrkiet. Det er både Tyrkiets kultur, mad og tyrkernes venlighed, der gør Tyrkiet til en favorit, som han også gerne ser komme med i EU engang i fremtiden. I bogreolen står Tyrkiets nobelprisvindende forfatter Orhan Pamuk da også, men det er bogen om Kaptajn Dinesen, som ligger på natbordet i øjeblikket.

En anden af Ole Christensens passioner er fodbold. Han har selv været aktiv på førsteholdet i Brovst og træner i Nørresundby. Favoritholdet er naturligvis Aab, men også den tidligere engelske storklub Leeds United er han en trofast fan af, selv om det efterhånden er mange år siden, at Leeds har vundet pokaler.