Fra bilvasker til bilkonge

En af bilbranchens fremmeste erhvervsfolk er stadig i gang, selv om han runder de 70. Ivan Nadelmann er en succeshistorie om, hvordan man kommer til tops fra bunden. 23. juni fylder han 70 år.

Foto: Ib Trebbien. Fold sammen
Læs mere

Ivan Nadelmanns historie handler om at starte fra bunden og arbejde sig op gennem geledderne og sikre sig en særdeles driftig erhvervskarriere, blandt andet som topchef i Avis Biludlejning Danmark.

Han begyndte sin karriere i netop Avis som 19-årig. Det var dog uden jakkesæt og store kuglerammer, men med titel af bilvasker som studiejob ved siden af kontorlærepladsen.

Derfra tog det dog hurtigt fart. I første omgang blev Ivan Nadelmann forfremmet til også at leje biler ud. Senere fik han titel af bogholder, regnskabschef og underdirektør. Og som 34-årig kravlede han til tops som administrerende direktør for Avis Biludlejning i Danmark, der med sit slogan We Try Harder blev udviklet til Danmarks største biludlejningsselskab.

Da Avis i Danmark blev sat til salg af de internationale ejere, slog Ivan Nadelmann til og blev fifty-fifty ejer af selskabet sammen med den stærkt kontroversielle finansmand, Klaus Riskær Pedersen.

Riskær Pedersens ejerskab blev dog senere skiftet ud, inden Ivan Nadelmann overtog hele virksomheden.

Da Nadelmann holdt 50 års jubilæum i virksomheden, kunne han konstatere at have opbygget og ejet Avis-selskaber i tre forskellige lande, Danmark, Polen og Rusland. Læg dertil, at han har ejet et biludlejningsselskab i Cuba.

Selskabet REX blev således etableret i Cuba i 1995, men efter 13 år syntes den cubanske regering, at virksomheden var blevet så attraktiv, at man »overtog« den, som Nadelmann fortæller.

Efter det blev der tid til andet end biludlejning – nemlig som medstifter af så forskellige virksomheder som Bilernes Hus i Silkeborg og flyselskabet Jet Time sammen med fire andre forretningsfolk. Disse ejerskaber er Ivan Nadelmann dog senere udtrådt af.

Udover virket som forretningsmand har Ivan Nadelmann været formand for det jødiske samfund i Danmark 2003-2006.

Selv om Nadelmann runder de 70, er pensionisttilværelsen udskudt, da han stadig dagligt passer holdingselskabet Biludan Gruppen med kontor i Kristianiagade i København sammen med tre medarbejdere.

Privat er Ivan Nadelmann til bridge med vennerne, gode rejser og boliger i udlandet. På musikfronten var det Shu Bi Dua, der gav koncert i haven, da han fyldte 60 år. Denne gang er det Læderhalsene, der giver koncert ved såvel middag som når bålet tændes på gårdspladsen, hvor alle gæster synger med på Midsommervisen.

Ivan Nadelmann er gift med Tofa Nadelmann, de har tilsammen syv sammenbragte børn plus ti børnebørn – alle boende tæt på boligen, det tidligere Meteorologisk Institut i Charlottenlund. Med swimmingpool og tennisbane i haven er der ikke problemer med at få familietiden til at gå, som Nadelmann bemærker.

Ivan Nadelmann er Ridder af Dannebrog.