Fra Beverly Hills 90210 til dobbelt-Oscar

Hillary Swank satsede alt på en Hollywood-karriere og vandt alt, selvom hun blev skrevet ud af sæbeoperaen »Beverly Hills 90210«. 30. juli fylder hun 40 år.

Skuespilleren Hillary Swank.  Foto: Sascha Schuermann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den i dag 40-årige Hillary Swank har vundet både Golden Globes og to Oscars, men da hun i 1990erne blev skrevet ud af TV-serien »Beverly Hills 90210« var hun tæt ved at miste troen på en Hollywood-karriere.

»Hvis jeg ikke er god nok til 90210, så jeg er ikke god nok til noget,« tænkte hun. Kort efter fik hun sin gennembrudsrolle som den transseksuelle Teena i filmen »Boys dont cry« som hun vandt sin første Oscar for.

Hillary Swank blev født i Nebraska, og er af spansk og indfødt amerikansk afstamning. Hun tilbragte mange af sine barndomsår i en trailerpark nær Lake Samish i Bellingham, Washington som hendes familie flyttede til, da hun var seks år. Swank har beskrevet sig selv som en »outsider«, der levede i sin egen fantasi med kraftig inspiration fra bøger og film. Hun var ni år, da hun var med i sit første skuespil i »Junglebogen«. Som high school-elev var hun primært interesseret i atletik og svømning, og deltog blandt andet i de Olympiske Lege for juniorer.

I september 1997 fik Swank rollen som den enlige mor, Carly Reynolds, i TV-serien »Beverly Hills 90210«. Hun var egentlig blevet lovet en toårs-kontrakt på rollen, men hendes karakter blev skrevet ud allerede efter 16 episoder i januar 1998. Mange roste hendes præstation i filmen »Boys Dont Cry«, der indbragte hende en Golden Globe og en Oscar for bedste skuespillerinde.

Hun vandt samme priser for sin næste store filmrolle, som den kvindelige bokser, Maggie Fitzgerald, i Clint Eastwoods Oscar-vindende film fra 2004, »Million Dollar Baby«. I år har hun haft hovedrollen i Tommy Lee Jones’ tragiske western »The Homesman«, der også har de danske skuespillere David Dencik og Sonja Richter på rollelisten.