Fra agent til konfessionarius

Tidligere biskop, kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen har forestået indtil flere kongelige bryllupper og barnedåb.

Tidl. biskop Erik Norman Svendsen.    Foto: Marie Hald
Læs mere
Fold sammen

Folkekirken har mange ansigter. Men nogle er mere kendt end andre. Et af dem er Erik Norman Svendsen, eller Normal Svendsen, tidligere biskop i Københavns Stift og siden 2008 kongelig konfessionarius.

Erik Norman Svendsen runder nu de 75 år og kan se tilbage på et langt arbejdsliv i folkekirken. Han blev cand.theol. tilbage i 1968 og er i dag som kongelig konfessionarius hjælpepræst i Garnisons Kirke i København.

Han er som præstesøn så at sige født ind i kirken. Han kom til verden i København, og det er da også i København og omegn, han har haft sit virke. Han har haft embede som sognepræst i bl.a. Brønshøj, Skovlunde og Dragør. Han har været provst og direktør for Kirkefondet i seks år, men det er først og fremmest som biskop 1992-2009 og som kongehusets præst, at han er blevet et kendt ansigt i offentligheden.

Som biskop og konfessionarius har han forestået indtil flere kongelige bryllupper og barnedåb. Opgaver, han trods den store virak tager med ro. Han har prøvet det før. Som han tidligere har sagt til Berlingske:

»Jeg plejer at sove udmærket før store opgaver og bliver heller ikke rigtig nervøs. Trods alt har jeg 42 år på bagen som præst og må have døbt mere end tusinde børn.«

Han bliver beskrevet som en jovial, i ordets bedste forstand, og vellidt præst og sjælesørger. Imødekommende. Også over for pressen, som han gennem årene gerne har stillet sig til rådighed for i spørgsmål om alt fra kirkens anliggender til royale mærkedage. En mand med et godt humør og et optimistisk livssyn. Og humor. Hvilket bl.a. kommer til udtryk i hans mange foredrag.

Han er dog ikke sluppet helt for virak. Ikke mindst som formand for den kommission, der tilbage i 2000 kom med et bud på en ny salmebog. Der stod ikke så lidt blæst om salmebogen, som der var svært mange meninger om. Men den så efter års arbejde endelig dagens lys i 2003. Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Erik Norman Svendsen betragter salmebogen som sin karrieres hovedværk.

Erik Norman Svendsen fik ikke alene smag for det kirkelige i ungdommens år. Han fik også smag for det politiske og som 15-årig meldte han sig ind i Konservativ Ungdom. Her blev han vakt til kamp mod kommunismen og blev medlem af efterretningsorganisationen Frihed og Folkestyre. Under dæknavnet Frede Nielsen var hans opgave at kortlægge danske kommunisters færden. Et arbejde, der medførte opgaver i udlandet for den unge Norman Svendsen. Hans engagement i kampen mod kommunismen stoppede i 1972, da Frihed og Folkestyre blev opløst.

Han er stadig aktiv i det kirkelige liv ud over opgaven som konfessionarius og hjælpepræst, og han har skrevet indtil flere bøger. Bl.a. erindringsbogen »Fra Nørrebro til Nørregade« fra 2010.

Han er gift med teolog og bibliotekar Margit Norman Svendsen, som han har to voksne børn med.