Fortalelse eller udtryk for politisk gangart?

Præsident Donald Trump har trukket sin kampagneleder med ind i Det Hvide Hus. Den helt store opgave for Kellyanne Conway bliver at komme fri af en uheldig udtalelse.

12NAVKellyanne-Conway-14124.jpg
Kellyanne Conway - den højest rangerende kvinde i Det Hvide Hus. Her har hun indtaget sofaen i Det Ovale Værelse, præsidentens kontor. Det var den dag præsidenten mødtes med ledere fra traditionelt farvede universiteter i USA.Foto: Brendan Smialowski/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det var kun to ord, men Kellyanne Conway vil formentlig aldrig slippe for at få dem revet i næsen.

Præsident Donald Trumps embedsperiode var kun to dage gammel, da Conway som en af hans nærmeste rådgivere var inviteret ind i NBCs traditionelle program »Meet the Press« søndag formiddag 22. januar. Her udfrittede programvært Chuck Todd hende blandt andet om, hvorfor talsmand Sean Spicer aftenen forinden havde insisteret på, at der var flere mennesker til stede ved Trumps indsættelse end ved Barack Obamas otte år tidligere.

Kellyanne Conway: Lad nu være med at være så overdramatisk her. Hvad... du siger, der er tale om en usandhed. Og at de giver... at Sean Spicer, vores pressesekretær, gav alternative kendsgerninger om det. Men sagen er stadig den, at...

Chuck Todd: Lige et øjeblik... »alternative kendsgerninger«?

Kellyanne Conway: At der er...

Chuck Todd: Alternative kendsgerninger?

Katten var ude af sækken, og et nyt begreb var født. Kellyanne Conway fik det fulde program af vask, skyl og centrifuge på de sociale medier, mens Trump-kritiske journalister kroede sig og kaldte udtrykket emblematisk for forretningsmandens tilgang til politik.

For en uges tid siden sagde Conway så til CBS’ Sunday Morning, at det havde været en fortalelse: hun ville have sagt »alternative informationer og yderligere kendsgerninger,« men var altså endt med en uheldig sammentrækning. Hun sammenlignede fadæsen med tildelingen af årets Oscar for bedste film.

Alligevel er elitestudenten og juristen fra New Jersey fortsat et af yndlingsofrene på amerikanske satireshows som Saturday Night Live – måske fordi hun er en af de lettest genkendelige personer i Trumps inderkreds. Det kan synes uretfærdigt, men amerikansk politik er en kontaktsport, og man må være indstillet på at få nogle knubs. Siden er der kommet en række skurrile udtalelser fra Conways side: en henvisning til et terrorangreb i Kentucky, som aldrig havde fundet sted; en opfordring til seerne af »Fox & Friends« 9. februar til at købe Ivanka Trumps modetøj. Men Conway kan godt leve med at blive ålet af mere eller mindre venstresnoede satirikere sent på aftenen, for der er almindelig enighed om, at hun er en af de få kvinder, Donald Trump lytter til.

Trump-rådgiver opdigter massakre i interview

Hun blev i første omgang knyttet til Trumps præsidentkampagne med den eksplicitte opgave at tiltrække kvindelige stemmer. I august 2016 blev hun udnævnt til kampagneleder som den tredje på posten, og hun har siden fået æren for, at valgkampen herefter blev mere stringent og sammenhængende. Trump belønnede hende med en post i Det Hvide Hus, hvor hun er højest rangerende kvinde.

Men også denne udnævnelse har måske sine skyggesider. På dette års konservative CPAC-møde lød Kellyanne Conway i hvert fald lidt forstemt: »En af de ting, der har været lidt skuffende og afslørende, og som jeg håber vil blive bedre, er, at mange kvinder tilsyneladende bare har et problem med kvinder med magt.«