Forsvarets talsmand slap levende fra opgaven

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen betegnes som målrettet, disciplineret og uhøjtidelig med let til smil. 11. februar fylder han 50 år.

Hans-Christian Mathiesen.      Foto: Heri Hammer Niclasen
Læs mere
Fold sammen

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen, der fylder 50 år, er en relativt sjælden officerstype i forsvaret. Han er blandt de få officerer af klassisk tilblivelse og karriereforløb, som viste sig at kunne udfylde rollen som forsvarets talsmand og kommunikationschef på professionel vis, og som efter nogle år i det minefyldte farvand mellem forsvarets ledelse, politikere og presse slap så godt fra oplevelsen, at karrieren kunne fortsætte opad.

I oktober sidste år nåede han en foreløbig top, da generalmajoren – kendt som H.-C. inden for det meste af forsvaret – indtog Hærens chefstol. Ganske vist er jobbet som chef for Hærstaben med det seneste forsvarsforlig reduceret, eftersom ansvaret for forsvarets operationer er flyttet til en særlig stab. Men alligevel er ansvaret for Hærens uddannelse og opstilling af enheder stort, og herfra er mange af H.-C.s forgængere fortsat til jobbet som forsvarschef. Rygterne ville vide, at H.-C. faktisk forsøgte at skyde genvej med en ansøgning til den højeste chefstilling, da daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i 2012 opslog jobbet som forsvarschef bredt og endda opfordrede civile med en fortid som reserveofficer til at søge. Helt hen i vejret var H.-C.s ansøgning ikke – jobbet gik som bekendt til en kollega, Peter Bartram, der ligesom H.-C. dengang var oberst.

H.-C. er vokset op i en officersfamilie – faderen var major – og han har fulgt den snorlige vej gennem karrieren. Blandt de mere markante job, udover rollen som kommunikationschef, er opgaven som chef for opklaringsbataljonen på Bornholm, som H.-C. hurtigt gjorde til nærmest sin personlige ejendom. H.-C. var naturligvis med i front, da han blev chef for hold 2 i Afghanistan, fra september 2006 til februar 2007. Det var før den danske kampgruppe blev placeret i »green zone« ved Helmand-floden. Opklaringseskadronen havde til opgave at gøre det, som den er bedst til, nemlig at drøne rundt i åbent terræn i jagten på fjenden. H.-C. inviterede naturligvis undervejs et TV-hold fra TV2 med på en del af turen.

Efter den oplevelse fik H.-C. ansvaret for operationsstaben i Kosovo Force Headquarters, og har herfra erfaring i internationalt stabsarbejde. Men han medgiver, at jobbet som kommunikationschef var det, der især udfordrede ham. I forsvaret kan man i sidste ende befale sig igennem problemerne. Som kommunikationschef med pressen som modpart lærte H.-C., at selv om man ikke altid er enige, er det vigtigt at holde gang i dialogen, »hvor man som minimum er enige om at være uenige.«

Privat lever H.-C. i Viborg med sin kæreste Lotte og hendes søn, mens hans datter bor hos sin mor på Sjælland. Fritidsinteresserne omfatter løb, fysisk træning og havearbejde, samt bøger. Gerne om krig og historie, men krimier er også på programmet.