Forsikringsmanden blev godsejer

Tidligere direktør for forsikringsselskabet Codan, Peter Zobel, er kendt som en hård leder. 18. juni fylder han 80 år.

Peter Zobel, tidligere direktør for forsikringsselskabet Codan, fylder 80 år i morgen. Foto: Betina Garcia
Læs mere
Fold sammen

Godsejer og hofjægermester, cand.jur. Peter Zobel indgik allerede fra fødslen i det forsikringsdynasti, som hans farfar havde grundlagt under Første Verdenskrig.

Selv om der hele tiden har været en britisk hovedaktionær, først forsikringsselskabet London og efterfølgende koncernen Sun Alliance, har Zobel og Codan hængt sammen i de flestes bevidsthed.

Peter Zobel arbejde for Codan i 37 år, deraf en snes som administrerende direktør, men i 1999 ville Sun Alliance have nye kræfter til, og Zobel stoppede.

Det var desuden farvel til en af landets farverigeste og mest karismatiske erhvervsledere, som offentligheden både havde lært at kende fra de seriøse morgenavisers erhvervssider og fra hyppige optrædender i de kulørte billedugeblade. Kort sagt en mand med flere kasketter: Den ansvarlige chef, der med sikker hånd og mere end almindelig tæft for at gøre en god forretning købte sig ind på konkurrenterne og i 1993 kronede sin trang til ekspansion med opkøbet af Hafnia Forsikring – netop som mange andre aktører på det finansielle marked var i overhængende fare for at forbløde.

Frygtet leder

Zobel havde et image som chefen, der i forretningsanliggender var kontant og afmålt på grænsen til det direkte uvenlige, og som indadtil i virksomheden til fulde levede op til den legendariske Codanånd, kæft, trit og retning, chefen bestemmer, og ingen beslutning oppefra i organisationen kan gøres til genstand for diskussion. Man anlægger sig et image, som man må leve op til, og som man aldrig kan ændre, har Peter Zobel fastslået.

Ingen skulle være i tvivl om, at ledelsesstilen i Codan var patriarkalsk, og onde tunger talte om »management by fear«.

Charmøren fra whiskeybæltet

På den private front optrådte han i sin ungdom som de riges gadedreng, charmøren og storvildtjægeren fra whiskybæltet, der med dyre vaner og omgivet af unge smukke kvinder – en ad gangen – næsten er inkarnationen af drømmen om rigdom og materiel lykke.

Men idel lykke har det ikke været hele vejen. Han mistede sin første hustru, Annika Wicksell, ved en trafikulykke, og han blev alene med tre børn, hvoraf et, som var multihandicappet, døde i en ung alder. Efterfølgende har han været gift med og skilt fra Anita Zobel og Henriette Zobel.

Den sidste hele to gange, og han er i dag far til en børneflok på fem voksne børn.

Efter afskeden med Codan har han slået sig ned sig ned i eventyrligt smukke omgivelser på Bækkeskov Gods ved Præstø Fjord, og her passer han nu alene et frodigt jagtterræn på 750 hektar, som han selv har stået for en stor del af udformningen af for at få så meget diversitet som muligt og dermed gøre det til et bedre jagtterræn.

De færreste ved f.eks., at Peter Zobel deltog i OL i Rom 1960 som militaryrytter. Det er også de færreste der ved, at han er en særdeles habil bueskytte, som med stor succes har anvendt dette våben til jagt såvel i Danmark som i udlandet.