For virkeligheden

Nekrolog. Holger Mikkelsens opfinder, realisten Tage Skou-Hansen, er død, 90 år.

»Lyrikken har jo altid været regnet for finere end prosaen, og det er i grunden mærkeligt, når man tænker på, hvor let det er at skrive lyrik«.

Sådan skrev forfatteren Tage Skou-Hansen engang ungdommeligt provokerende i skriftet »Forsvar for prosaen«. Det var i 1950. Det var hans position, allerede dengang, som ganske ung. Senere skulle han blive en af de store realister i dansk litteratur. Nu er han død, 90 år gammel.

Tage Skou-Hansen var søn af en bankdirektør og voksede op i Vestjylland og senere Kolding. Han blev student fra Marselisborg Gymnasium i 1942, og efter gymnasiet og under krigen læste han almindelig og sammenlignende litteraturhistorie på Aarhus Universitet og gjorde sig erfaringer i modstandskampen. I 1950 blev han mag.art, og i 1957 debuterede han med modstands- og kærlighedsromanen »De nøgne Træer«, der mange år senere, i 1997, blev filmatiseret af Morten Henriksen med Ole Lemmeke i hovedrollen.

Holger Mikkelsen

Det er her, i debutromanen, vi første gang møder en helt central Tage Skou-Hansen-figur, nemlig modstandsmanden Holger Mikkelsen. 13 år efter debuten kom en ny roman om ham, »Tredje halvleg«, hvor han gør op med sin egen borgerlighed og forsøger at finde nye veje til et større fællesskab. Så kom der endnu en, »Medløberen«, og flere endnu, syv i alt, den sidste, »Frit løb« i 2000. Alt i alt blev det til et kolossalt portræt af et menneske, men tillige en suite af romaner, der tilsammen tegner et billede af Danmark fra besættelsestidens dage til den sidste romans nutid.

Før debuten, som begejstrede kritikerne, havde Tage Skou-Hansen været flittigt optaget af at bruge den litteratur, han havde studeret, i jobsammenhæng, blandt andet som redaktør på det meget finlitterære tidsskrift Heretica og som konsulent på først Wivels forlag, senere Gyldendal. Efter debuten pakkede han kufferterne og tog til Askov Højskole for at blive højskolelærer. Han var der i en halv snes år og skrev også i den periode, men ikke romaner med samme gennemslagskraft som dem om Holger Mikkelsen. En tid sympatiserede han tidstypisk med mere radikale, venstreorienterede synspunkter. Senere, efter Murens fald, tog han utvetydigt afstand fra absolutterne.

Tage Skou-Hansen har modtaget en lang række priser, herunder Det Danske Akademis Store Pris, som han fik i 1978. Fra 1982 var han også medlem af den litterære forsamling.