Førstedame i enhver betydning

Lone Dybkjær har været en fremtrædende radikal figur i fire årtier. 23. maj fylder hun 75 år.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke nogen let rolle, Lone Dybkjær trådte ind i, da hun i 1992 til alles overraskelse mødte op til en Pavarotti-koncert ved Rosenborg Slot. Det skete hånd i hånd med Socialdemokraternes nye formand Poul Nyrup Rasmussen, som hun senere blev gift med.

For det første var hun en fremtrædende radikal figur i toppen af partiet, og længe blev der spekuleret i, hvilken rolle, hun mon havde spillet, da de Radikale besluttede at skifte blok i dansk politik fra blå til rød. Desuden var hun en succesfuld karrierepolitiker med sine meningers mod. Især havde hun gjort sig bemærket som grøn miljøminister i den borgerlige Schlüter-regering 1988-90. Ville hun nu komme til at stå i skyggen af sin mand? Og kunne de radikale partifæller stole på hendes loyalitet?

Skjortestrygning og statsministerfrue

Endelig var og er Lone Dybkjær en af landets stærkeste forkæmpere for ligestilling. Ligesom hun havde insisteret på at klare en politisk karriere som alenemor med to små børn, nægtede hun at stå med foldede hænder et skridt bagved sin mand og svare på kulørte spørgsmål om skjortestrygning og livet som statsministerfrue. Lone Dybkjær har altid været sin egen. Og samme år som det spektakulære giftermål blev Lone Dybkjær med de stærke radikale holdninger og dybe røst valgt til Europa-Parlamentet som den første radikale kvinde og med et rekordagtigt stemmetal.

Lone Dybkjær blev født på Frederiksberg, da tyskernes besættelse af Danmark kun var få uger gammel. Hun er uddannet civilingeniør, og den rationelle og systematisk undersøgende tilgang til politiske udfordringer har fulgt hende langt ind i den folketingskarriere, som blev indledt, da hun samtidig med jordskredet i dansk politik som 33-årig blev valgt ind i Folketinget i 1973.

Efter ti år i Europa-Parlamentet vendte Lone Dybkjær i 2004 tilbage til Folketinget, hvor hun var med til at styre det radikale parti gennem en meget turbulent tid. Før valget i 2011 meddelte hun, at hun ikke genopstillede.

For to år siden blev Lone Dybkjær ramt af en stor sorg, da hendes datter Lotte døde efter mange års kamp mod sklerose. I et interview med Kristeligt Dagblad beskrev den tidligere miljøminister sidste år det sorte hul som savnet af datteren har placeret hende i. »Jeg kan ikke med sandheden i behold sige, at det går godt, når man har mistet så meget som jeg har,« fortalte hun.

Lone Dybkjær er stadig engageret i politik. Hun sidder i den radikale hovedbestyrelse og var sidste år med til at formulere det radikale EU-program til partiets valgkamp.