Første Tour-vinder

Maurice Garin - vinder af den første Tour de France i 1903.
Læs mere
Fold sammen

Hvert år på denne tid er det en yndet sommerbeskæftigelse at sætte sig foran fjernsynet og se topprofessionelle ryttere lide sig vej gennem Frankrig i sæsonens største og vigtigste cykelløb, Tour de France. I 1903 måtte tilskuerne ud på vejen, hvis de skulle følge rytterne i deres strabadser, og på denne dag for 113 år siden kunne de så hylde den første vinder af løbet – franske Maurice Garin, da han kørte over målstregen i Ville-d’Avray – en forstad til Paris.

Oprindeligt havde Henri Desgrange, der var redaktør på avisen l’Auto og initiativtager til løbet, planlagt, at der skulle køres i fem uger, men blot 15 deltagere meldte sig. Det tal steg til 60, da løbet i stedet blev skåret ned til 19 dage og seks etaper. En af etaperne – fra Nantes til Paris – var på ikke færre end 471 km, og samlet nåede de gennemførende ryttere at tilbagelægge ruten på 2.428 km på cykler, som vi vel efter dagens standard ville kalde skærveknusere, og vel at mærke uden nogen form for hjælp eller forplejning. Det måtte rytterne selv klare.

Af de 60 startende, som hver havde betalt ti franc for at deltage, formåede 21 at gennemføre, og af dem var Maurice Garin den hurtigste. Den italienskfødte Garin, der i sine unge år havde arbejdet som skorstensfejer, men senere havde åbnet en cykelbutik, fik 3.000 franc for at vinde løbet.

Til sammenligning er der 450.000 euro til årets vinder af Touren oveni hans gode løn.