Føjter rundt og fløjter

75 år Verner Nicolet var fløjtist i Det Kongelige Kapel gennem næsten et halvt århundrede, spiller stadig – og er et særligt stort navn i Grønland!

Verner Nicolet - som altid med fløjten i hånden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle musikere møder til tiden, spiller noderne på stativet og går hjem igen. Andre er hele tiden på udkig efter nye lyttere, nye ører til budskaberne, nye rum til musikkens fest. Dét har Verner Nicolet været hele livet.

Nicolet var søn af en organist, men ville selv spille fløjte. Drengen kom i god skole hos bl.a. Holger Gilbert Jespersen – ven af selveste Carl Nielsen og inspirationskilde til sammes fløjtekoncert. Og som bare 23-årig konkurrerede han sig ind i nationalscenens faste orkester, Det Kongelige Kapel. Han blev der gennem næsten et halvt århundrede. Generationer af gæster i huset på Kongens Nytorv har nydt godt af hans varme spil.

Men den travle fløjtenist har også trukket i trådene bag scenen. Det Kongelige Kapel er i en vis forstand mere demokratisk end for eksempel DR SymfoniOrkestret – og Nicolet fik mere indflydelse end de fleste:

Nicolet var i mange år formand for både bestyrelsen og orkestrets koncertkomité. Så han har for eksempel haft flere fingre med i teaterorkestrets succes som symfoniorkester. Og han har været med i planlægningen af flere turneer til udlandet.

Efter et lille halvt århundrede på Det Kongelige Teater kender man også selve huset bedre end de fleste. Så indlysende nok har Nicolet været en flittig guide rundt i de gamle gemakker. Hvis nogle kender anekdoterne om spøgelser og sære hændelser, så er det ham.

Nicolet har ligefrem skrevet en bog om husets historie – for ikke at sige: bogen. Den hedder »Det Kongelige Kapel 1948-98«, blev til i samarbejde med Gitte Kjær og vil længe endnu stå som standardværket om den epoke.

Men utrolig nok har han også haft tid til et liv udenfor. En tid var han således kunstnerisk leder af Den Kongelige Livgardes Musikkorps. Og ellers er hans navn synonymt med Den Danske Blæserkvintet – kendt fra både æteren og en mængde plader. Kvintetten har i øvrigt en uofficiel verdensrekord af de mere bemærkelsesværdige: De fem medlemmer har holdt samme lige siden grundlæggelsen i 1968 og spiller endnu. Gennem mere end fyrre år!

Nicolet deltog i Det Kgl. Teaters første turné til Grønland, udviklede et stort hjerte for det nordatlantiske folk og har besøgt landet mange gange siden. Det blev til en masse koncerter og indspilninger med grønlændernes skjald nummer ét, Rasmus Lyberth. Faktisk er Verner Nicolet et stort navn på de kanter.

Han nævner det alt sammen med fortjent stolthed. Og endnu som såkaldt pensionist gør han store forskelle: Verner Nicolet opdyrkede et fint musikliv som fløjtelærer og dirigent i Holbæk og bor nu på det vestlige Lolland – selvfølgelig både som formand for Maribo Musikforening, medlem af bestyrelsen for det glimrende Storstrøms Kammerensemble og så videre. Han kan bare ikke lade være.