Fodboldens frække solist fylder 60: »Jeg kunne have myrdet ham!«

Fodbold-legenden Preben Elkjær scorede sig med charme, selvtillid og frækhed ind i hjerterne på millioner af fodboldfans verden over.

Tidligere fodboldspiller og fodboldkommentator Preben Elkjær fylder 60 år den 11. september 2017. Arkivfoto: Preben Elkjær før kampen mod Sverige 1985.. (Foto: Jørgen Jessen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ét bestemt mål, man stadig taler om nede i støvlelandet. Det muligvis mest opsigtsvækkende mål i italiensk fodbolds historie.

Målet blev scoret 14. oktober 1984, da AC Hellas Verona på hjemmebane vandt 2-0 over Juventus med Michel Platini som anfører. Preben Elkjær startede et solo-gennembrud fra midtlinjen, men fik sin ene støvle trådt af, da han driblede forbi den sidste forsvarer, inden han med et strømpeskud sendte bolden i nettet. Begejstringsbrølet nåede hele vejen rundt også til modstanderne.

»Ja, jeg rejste mig og klappede anerkendende,« sagde Juventus-træneren Giovanni Trapattoni bagefter. »Det var en fantastisk bedrift af en fantastisk spiller.«

Målet hjalp AC Hellas Verona til for første - og eneste - gang at vinde det italienske mesterskab.

Preben Elkjær Larsen er ikke alene en fantastisk spiller, han er også en af dansk fodbolds allerstørste legender. Med sin uigendrivelige gadedrenge-charme og sine mange mål opnåede han stor popularitet ikke bare i Danmark, men over hele verden. Han er en af dansk fodbolds største og mest feterede fodboldspillere nogensinde. Hans evne til at score mål var den primære årsag, men hertil kom frækhed og charme. Som spiller var han livlig, uortodoks og uden vilje til at give op over for en tabt bold. Selv om han evigt storrøg cigaretter med dødsforagt var hans fysik i top, og hans dribleegenskaber i særklasse. Han leverede sikkert de ordinære mål, men brillerede dertil med mildt sagt særprægede og vidunderligt frække scoringer. Og så tænkte han konsekvent i mål - altid - uanset hvor på banen, han fik bolden. Ufestlige kritikere bebrejdede ham, at han konsekvent selv skød mod mål i stedet for at aflevere bolden.

I Italien husker de evindeligt »strømpeskuddet i 1984«, men i Danmark glemmer vi aldrig EM-slutrunden samme år, da det danske landshold nåede hele vejen til semifinalen, og kampen mod Spanien måtte afgøres ved straffesparkskonkurrence. Ved det sidste og afgørende spark stod luften stille, nationen holdt vejret.

Det havde slet ikke været meningen, at Elkjær skulle have taget det straffespark, men hos nogle af de yngre spillere hang nerverne efterhånden uden på tøjet, og så tilbød den erfarne Elkjær sig frivilligt. Med sindsro tog han tilløb og med et brag af et kanonskud sendte han derefter bolden langt over målet - og Danmark ud af turneringen.

Armene, der havde været på vej op over hovedet, standsede midt i bevægelsen. Smilene stivnede, brølet blev siddende i halsen... Men kun et øjeblik. Så rejste de danske fans sig og klappede respektfuldt. At landsholdet var nået så langt i en EM-slutrunde var i sig selv en triumf. En sejr. Og aldrig havde nationen set en spiller brænde et straffespark så storslået. En afbrænder, vi kan være stolte af.

Elkjær havde gjort os ære, også i nederlaget.

Som prikken over i’et havde Elkjær helt bogstaveligt spillet den ene balle ud af bukserne. I kampens hede havde de hidsige spaniere revet og flået så meget i hans tøj, at hans shorts hang i laser bagpå. Millioner af TV-seere så det, da han forlod banen.

Dér gik nationens helt. Det er ham, der nu bliver 60 år.