Firmaets mand og enzymkonge

Peder Holk Nielsen blev i 2013 den blot anden direktør nogensinde i Novozymes. Det har det seneste år været en udfordrende tjans.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er aldrig let at være kronprins, og det er aldrig let at tage over efter kongen. Peder Holk Nielsen har ikke desto mindre stået over for denne opgave i Novozymes, hvor han i 2013 blev den blot anden direktør i enzymvirksomheden, siden selskabet blev spaltet ud af Novo Nordisk.

Inden da havde Steen Riisgaard siddet tungt på posten i 13 år.

Men når enzymverdenen og analytikere blev spurgt, så var svaret klart: Hvis nogen kan føre Novozymes videre efter Steen Risgaard, er det Peder Holk Nielsen.

Den nu 60-årige topleder har nemlig brugt hele sin karriere i Novozymes og kender om nogen forretningen i bund.

Peder Holk Nielsen har en ph.d. i kemi fra DTU og fik i 1984 sit første job i Novozymes, der dengang stadig var en del af Novo Nordisk. 11 år senere trådte han ind i ledelsen af selskabet som underdirektør med ansvar for udvikling, men allerede fire år senere skiftede han felt og fik ansvaret for salg og marketing. I branchen peges der netop på kombinationen af Holk Nielsens viden om enzymerne og kendskab til kunderne som en afgørende grund til, at han næsten var selvskrevet til at overtage fra Steen Riisgaard.

Siden Peder Holk Nielsen tiltrådte som øverste chef, er aktiekursen i Novozymes fordoblet, og dermed har han overordnet formået at følge den flotte tendens, som Steen Riisgaard startede, og som næsten har tidoblet værdien af Novozymes siden 2000. På det seneste har der dog været flere hår i enzymsuppen, for de lave oliepriser og tabet af den amerikanske storkunde Proctor and Gamble har tvunget Novozymes til at nedjustere med flere omgange aktionærklø til følge.

Hvis nogen kan stå imod disse aktionærklø, er det formentlig Peder Holk Nielsen. Den tidligere soldat hos den kongelige livgarde har en fysisk fremtoning, der kombineret med hans høje intellekt og ønske om at få fut i sagerne, kan virke barsk på nogle. Men hver gang ordet barsk bliver skrevet om Peder Holk Nielsen, bliver hans store hjerte næsten altid nævnt i den efterfølgende sætning.

Uden for Novozymes har Peder Holk Nielsen gjort sig bemærket som en af de få topchefer i Danmark, der med sine meningers mod og med en stærk slagkraft er gået ind i debatten om industriarbejdspladser i Danmark. Gang på gang har Holk Nielsen skrevet om vigtigheden af, at produktionen ligger i geografisk nærhed af udviklingskræfterne.

Peder Holk Nielsen bor i Vedbæk nord for København. Han er gift og har fire børn.