Filmverdenens fornuftige bornholmer

Direktør Allan Mathson Hansen har vendt udviklingen for Nordisk Film. 26. august fylder han 50 år.

Allan Mathson Hansen. Foto: Martin Bubandt Fold sammen
Læs mere

Allan Mathson Hansen måtte gå flere gange rundt om sig selv, før han besluttede sig, da han i 2008 sagde ja tak til at blive koncerndirektør i det Egmont-ejede Nordisk Film A/S, en virksomhed fuld af traditioner, men som også stod i ganske betydelige problemer, da den nye direktør trådte til.

»Det er et særsyn blandt direktører, men det første, man lægger mærke til hos Allan, er hans totale mangel på et synligt ego. Ikke desto mindre er han altid klar over, hvor han vil hen,« siger driftsdirektør i Nordisk Films Biografer, Asger Flygare Bech-Thomsen, der første gang mødte Allan Mathson Hansen i 1999.

Allan Mathson Hansen kendte også kursen for den store virksomhed, hvilket blandt andet omfattede omkostningsreduktioner og frasalg. Det handlede om at skære ind til den profitable kerne for derefter at genopbygge derfra. Det lykkedes, og i 2015 leverede han en rekordomsætning på 3,7 mia. kroner og et solidt driftsresultat på 215 mio. kroner.

Allan Mathson Hansen er opvokset i Sandvig på Bornholm. Han er uddannet fra handelsskolen i Rønne i 1985 og blev herefter ansat i Dansk Shell, hvor han også havde elevplads.

»I dag taler Allan et formfuldendt rigsdansk, men hvis han en sjælden gang bliver presset, kan man høre det på dialekten. Så kommer det klingende bornholmske,« siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

I 1989 kom Mathson Hansen til Automated Video Renting ApS, et firma under Nordisk Film, som solgte videoautomater. Herefter avancerede han i en række ledende stillinger hos Nordisk Film og Nordisk Films ejer, Danmarks største mediekoncern, Egmont.

Han var blandt andet med til at introducere Sonys PlayStation på det danske marked og var i perioden 2000-2007 chef for Nordisk Film Interactive, hvor nye generationer af spilkonsollen for alvor fik luft under vingerne og blev en god forretning for Nordisk Film.

I 2007 blev han direktør for filmdistributionen i Nordisk Film, inden han året efter blev udnævnt til koncerndirektør. Han iværksatte herefter en omfattende turnaround af Nordisk Film, og i dag er Nordisk Film en førende underholdningsvirksomhed i Norden, som producerer og distribuerer film, ejer de største biografkæder i Danmark og Norge, distribuerer PlayStation i Norden og Baltikum og har opbygget en række nye forretninger, blandt andet inden for gavekort og billethåndtering. Nordisk Film er medejer af en række filmselskaber i Norden, herunder blandt andet Zentropa i Danmark, og har haft stor både kommerciel og kunstnerisk succes. For eksempel var Tobias Lindholms »Krigen«, der er produceret af Nordisk Film, tidligere i år nomineret til en Oscar i kategorien »Bedste ikke-engelsksprogede film«.

Som ansvarlig for en af Nordens største filmproduktionsvirksomheder er Allan Mathson Hansen en person, som mange gerne vil samarbejde med – eller sagt på en anden måde: Som mange gerne vil have penge af. Ifølge den mangeårige kollega Asger Flygare Bech-Thomsen er der dog en grund til, at Allan Mathson Hansen stadig sidder solidt i toppen af Nordisk Film.

»Han bliver aldrig fanget i et hjørne på grund af et løfte, han ikke har kunnet indfri. Det er en vigtig kvalitet på hans post, for der er en hel branche, der river og flår i en, når man sidder der,« siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

Allan Mathson Hansen har fortsat stærk tilknytning til Bornholm, og han holder som oftest sine ferier i sommerhuset ved Sandvig. Han er gift med sociolog Susanne Pihl Hansen, der driver konsulentfirmaet Pihl Inklusive. Parret bor i Hareskovby og har to børn.