Fedmeprofessoren

Arne Astrup er landets måske mest kendte ernæringsekpert og må nok erkende, at han som sådan er på en særdeles vanskelig post.

Professor og overlæge Arne Astrup lægger vægt på det positive budskab, når det handler om ernæring. Sammen med stenalderkokken Thomas Rode og dennes hustru, sommelier Thilde Jo Maarbjerg, har han skrevet bogen »Rigtig Mad«. Fold sammen
Læs mere

Det må være vanskeligt for den, der rådgiver befolkningen i at undgå fedme, selv at have en lille tilbøjelighed til overvægt. Men her har Arne Astrup, der 1. august fylder 60 år, handlet resolut.

Da han på grund af en diskusprolaps havde taget fem kilo på, købte han en racercykel og cyklede til og fra arbejde. Det gav så megen motion, at der blev plads til den ost, rødvin og det stykke chokolade, som han holder så meget af.

Som den dygtige kommunikator, Arne Astrup er, lægger han vægt på i højere grad at oplyse om alt det dejlige, vi godt må spise, end om alt det, vi helst skal holde os fra. Det positive budskab er for ham vejen frem gennem den vanskelige proces at få vendt udviklingen, så vi ikke ødelægger generationers helbred ved forkert kost og for lidt motion.

I den nye bog, »Rigtig Mad«, som Astrup har skrevet med stenalderkokken Thomas Rode og dennes hustru, sommelier Thilde Jo Maarbjerg, går Astrup i rette med nogle af de kostråd, han selv har været med til at indprente danskerne gennem de sidste par årtier, såsom »Spis mindre mættet fedt«, »skær ned på det røde kød« og »Spar på saltet«.

»»Rigtig mad« er ikke stenalderkost, men kraftigt inspireret af principperne. Der er flere variationer af stenalderkost, herunder en hardcoreversion, som jeg heller ikke har problemer med at sundhedsstemple,« skriver Arne Astrup i forordet til bogen.

Frikendt for videnskabelig uredelighed

Ved flere lejligheder har Astrup dog været udsat for kritik af som forsker at have for tætte forhold til industrien. Som da han i 1990erne i »Sukkersagen« satte spørgsmålstegn ved sukkers fedende egenskaber og efterfølgende blev anklaget for at være i lommen på sukkerindustrien. Han blev frikendt af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed og har for øvrigt i de senere år fremhævet, at især sukker i drikkevarer er fedende.

Der var også utilfredshed med, at Astrup havde aktier i firmaet Neurosearch, hvis slankepille, Tesofensine, han kaldte »en verdenssensation«, ligesom hans poster i andre interesseorganisationer, hvis produkter, han har forsket i, har delt vandene.

Astrup har dog altid forsvaret sig med, at disse oplysninger fremgik ganske tydeligt, både på hans hjemmeside og i alle relevante videnskabelige artikler.

Førende fedmeforsker

Som medicinstuderende tjente Astrup lidt ekstra penge ved at deltage i nogle forsøg i forbindelse med fedtvæv. Hans bekymring for, hvad lægerne gjorde, blev misforstået med ægte interesse, og derfor tilbød man ham at deltage i fedmeforskning. Det er efterhånden blevet hele hans arbejdsområde.

Han skrev disputats om menneskets forbrænding i brunt fedtvæv og muskler i 1985, og 1990 blev han professor i ernæring og leder af Institut for Human Ernæring ved Den kongelige Veterinær- og Landbohøjskole og fra 2000 overlæge hos Ernæringskonsulenterne på Hvidovre Hospital. Han stiftede og var til 2003 formand for Ernæringsrådet, har været professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, rådgiver for Sundhedsstyrelsen og formand for mange udvalg i Fødevareministeriet. 2012 blev Arne Astrup leder af Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. kks