Fantasien til magten

Ib Michael er en af de i enhver forstand store rejsende i dansk litteratur.

Nomade, eventyrer, forfatter.

Ib Michael er det hele og lidt til. Der er ikke mange grænser i hans forfatterskab. Forstået på den måde, at forfatteren, der fylder 70 år 17. januar, bevæger sig ubesværet i tid og rum og historie.

»Fra mayaernes Sydamerika til kejsertidens Kina og pestens Europa eller efterkrigstidens Stillehav,« som Berlingskes anmelder Jørgen Johansen opsummerede det i sin anmeldelse i 2013 af romanen »Himlen brændte«.

I debutromanen fra 1970, »En hidtil uset drøm om skibe«, møder vi både inkaer og Alexander den Store. Året efter kom »Den flyvende kalkundræber«, og som det er blevet påpeget, så knyttede begge romaner i den grad an til ungdomsoprørets mantra om »fantasien til magten«.

At Ib Michael havde læst indianske sprog og kulturer på Københavns Universitet afspejler sig i sidstnævnte udgivelse, og en række rejsebøger fra Latinamerika, hvor en af rejsekammeraterne var maleren Per Kirkeby, viste igen hans optagethed af det indianske. Buddhisme og fantastisk litteratur er andre interesseområder, der har sat sig spor i forfatterskabet.

Sit læsergennembrud fik den meget rejsende Ib Michael i det store omvæltningernes år 1989. Det skete med romanen »Kilroy, Kilroy«, der har to centrale figurer. Den ene, en ung dansk kvinde i romanens nutid, rejser til Asien og møder en amerikaner, der har været pilot under Anden Verdenskrig. Den anden, piloten selv, har, viser det sig, haft nogle helt usædvanlige oplevelser under krigen.

Ib Michael Rasmussen blev født ind i en grossererfamilie i Roskilde, og mange år senere vendte han litterært tilbage til fødebyen. Det skete i nogle af forfatterskabets mest elskede bøger, nemlig den selvbiografiske romantrilogi »Vanillepigen«, »Den tolvte rytter« og »Brev til månen«. At han i øvrigt har haft succes, både hos publikum og anmeldere, forhindrede ham ikke i i 2011 i at Information sende denne bredside mod litteraturanmelderne som sådan:

»Den moderne danske kritiker aner stort set ikke, hvad der rører sig i udlandet, og har en stærkt indsnævret horisont. Hvis man bevæger sig en anelse uden for andedammen, så kender de ikke længere ens referencer. De er kedelige, underfrankerede, lamme i roen, inkompetente, skamløst optaget af at promovere sig selv og deres eget litteratursyn.« Sådan.

At sammenfatte et så omfattende forfatterskab som Ib Michaels, der spænder over romaner, rejseessays, digtsamlinger og en del andet, er ikke enkelt, men det handler i hvert fald om sprog, der vibrerer og sanser, om plot, kombineret med sansning, om rejser, om længslen efter det eksotiske, hvad enten det er i Sydamerika eller på Sjælland, det foregår, og hvad enten det sker i middelalderen eller i nutiden. For dét forfatterskab har Ib Michael modtaget de fleste af de litterære priser, man som dansk forfatter kan få. Den fineste af dem alle, Det Danske Akademis Store Pris, men også sådan noget som Søren Gyldendal-Prisen, Kritikerprisen og mange flere.

Han er bortrejst på dagen.