Et liv med lys

80 År . Sophus Frandse­n søger den ideelle lys­sætning.

Også besøgende ved ruinerne under Christiansborg kan glæde sig over Sophus Frandsens lyssætning. Fold sammen
Læs mere

Arkitekten, professor Sophus Frandsen har lagt sin faglige hovedindsats inden for forskningen i lysets natur og praktiske anvendelse. I noget nær et halvt århundrede har han været knyttet til Kunstakademiets belysningslaboratorium.

Blandt talrige artikler kan fremhæves hans overvejelser over lysets anvendelse i by og byggeri i fagtidsskrifter, ligesom han var medredaktør af »PH om lys« fra midten af 1970erne og har redigeret et udvalg af tekster af Mogens Voltelen; en anden pioner inden for den moderne forskning i lys, som Sophus Frandsen arbejdede sammen med i årene 1954-61.

Sophus Frandsen tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademis arkitektskole i 1953 og var da allerede ansat på Arne Jacobsens tegnestue. Siden 1976 har han udført rådgivende virksomhed sammen med kollegaen Ebbe Christensen.

Blandt Sophus Frandsens mest kendte arbejder med lys kan nævnes lamperne på Charlottenborg i København og lyssætningen i Kunstmuseet Trapholt i Kolding. Sophus Frandsen har siden 1968 været medlem af Kunstnersamfundet og lagt et stort arbejde i Lysteknisk Selskab, ligesom hans store ekspertise gennem en årrække er kommet bl.a. Standardiseringsudvalget for Belysning til gode.