Et liv i korn og foderstof

70 år. Tidligere administrerende direktør for korn og foderstofkompagniet (KFK) Albert Beckenkamp taler lige ud af posen.

KFKs tidligere direktør Albert Beckenkamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Dagø

I april 2001 trak Albert Beckenkamp, Højbjerg, sig tilbage fra en af de rigtig tunge poster i dansk erhvervsliv, jobbet som adm. direktør i Korn- og Foderstof Kompagniet. Han havde på det tidspunkt haft fyrre års jubilæum i virksomheden, og han havde været medlem af direktionen i mere end 22 år. Men nu skulle det være slut. KFK var inde i en økonomisk krise, som året efter resulterede i, at den gamle hæderkronede foderstofforretning blev splittet op og solgt til konkurrenterne.
Det var en udvikling, han så på med kritiske øjne, og som han offentligt kommenterede på sin karakteristiske bramfri facon.
Albert Beckenkamp var som chef for KFK en kontroversiel mand, en levende legende i foderstofbranchen. Kendt som en fræk, kontant og indimellem provokerende forretningsmand.
Han råbte højt, når han fandt det nødvendigt. Også i medierne. Og endnu huskes han for at betegne aktieanalytikerene som bindegale og aktiemarkedet for en spillebule.
Han var anerkendt som en dygtig international kornhandler og købmand, men også som en livsglad og meget morsom mand. Albert Beckenkamp stammer fra Moseldalen, og han er ud af en gammel vinbonde-slægt. Han blev uddannet på godsforvaltningen i Kloster Maria Laach mellem Koblenz og Bonn, og efter at have arbejde i forskellige handelshuse kom han i 1960 til KFKs handelsafdeling som voluntør. Han blev siden hen fast ansat, og så tog karrieren fart. 1964 blev han disponent, og i de følgende år fulgte hyppige avancementer: 1969 prokurist, 1972 underdirektør, 1975 vicedirektør fra 1978 indtil han gik på pension, var han medlem af direktionen.
Ikke mindst på baggrund af sin uddannelse i tyske handelshuse og i den tyske bryggeribranche har Beckenkamp i høj grad dyrket markedet for maltbyg, og den i mange år betydelige danske maltbyg-eksport kan i vid udstrækning tilskrives hans indsats på området.
Han har bestridt adskillige tillidshverv. I 1989 blev han formand for DAKOFO (Danske Korn- og Foderstof- Im- og Eksportørers Fællesorganisation) og blev i 1997, efter to år som vicepræsident, valgt til præsident for Coceral – en sammenslutning af den europæiske grovvarehandel med sekretariat i Bruxelles. Han har været medlem af og præsident for Københavns Bedømmelses- og Voldgiftsudvalg for korn- og foderstofhandelen. Udover en række bestyrelsesposter i KFKs datterselskaber har han i en årrække været medlem af bestyrelsen for Danske Trælast A/S.