Et liv bag linsen

Pressefotografen Allan Moe er død, 92 år gammel. Han forstod som få, hvornår og hvorfra, billedet skulle tages.

ARKIVFOTO af Allan Moe i forbindelse med en seniorfest for tidligere ansatte. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allan Moe var gennem mere end 40 år ansat ved Det Berlingske Officin, som mediehuset hed dengang.

Allan Moe var en fremragende pressefotograf. Han forstod ikke alene at slå til i det afgørende øjeblik, som Henri Cartier-Bresson kalder det. Han havde også en evne til at placere sig på det afgørende sted, så han ofte fik mere overraskende billeder end mange af sine kolleger. Det har sammen med Allan Moes tæft resulteret i talrige gode fotografier, hvoraf mange er blevet optrykt i historiebøger og opslagsværker.

Allan Moe vil først og fremmest være husket som fotografen med de mange – noble – billeder af kongefamilien, som han fotograferede i et væld af vigtige øjeblikke. Både under rejser i udlandet og statsbesøg i Danmark – og under afslappede former om bord på kongeskibet Dannebrog.

Blandt de meget charmerende billeder er en optagelse fra 1967: Et nygift tronfølgerpar nyder en cigaret sammen. Moe formår også i dette sikkert komponerede fotografi at fange sødmen i situationen uden at overskride grænsen for privatliv.

Allan Moe kunne det hele. Cykelløb. Gadeoptøjer. Hverdagsliv. Amerikansk flådebesøg. Stjerner fra Marlon Brando til Jimi Hendrix. For slet ikke at tale om Sophia Loren, pigen som pressefotografen var meget gode venner med, inden hun blev en diva. Under besøg i København tog han hende desuden med i teatret til prøverne på Nøddebo Præstegård med en meget ung Ove Sprogøe i rollen som Nicolai. Også det kom der gode billeder ud af. Selvfølgelig.