Et fyrtårn med kant og temperament

Per Stig Møller har sat aftryk på Danmark og er en politiker, der er tro mod sine idealer. Han lader sig ikke trække ned på et lavt niveau.

Per Stig Møller fotograferet i hjemmet, der ligger i naturskønne omgivelser i Allerød.Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan skal man dog skrive et portræt på 2.500 anslag af en mand, som har været medlem af Folketinget i 31 år, som har været formand og gjort politisk karriere under alle Det konservative Folkepartis op- og nedture, en mand som har været udenrigsminister i ni år i en af historiens mest begivenhedsrige perioder, og som derudover har været miljø-, kirke- og kulturminister. En mand, som har skrevet den ene bog efter den anden siden 1976 og endda en afhandling med titlen »Malte-Bruns litterære kritik og dens plads i transformationsprocessen mellem klassicisme og romantik i fransk litteraturhistorie 1800-1826«. Og en politiker og debattør, som i årtier var noget så sjældent i Folketinget som et intellektuelt fyrtårn.

Det lader sig næsten ikke gøre. Og nu er de første 800 anslag allerede brugt. Men Per Stig Møller fylder 75 år, og han har sat sit aftryk på Danmark og verden. Han har forhandlet fred i Mellemøsten og EUs udvidelse efter Murens fald og er blevet snigløbet af partifæller, som ville af med ham, for nu at nævne noget.

Folk, der kender ham, ved godt, at Per Stig Møller indimellem har et voldsomt temperament. Deadlinevært Niels Krause-Kjær, som var pressechef for Per Stig Møller, har fortalt, hvordan formanden kunne knalde røret på i vrede midt i en samtale. Men han blev god igen, og Krause kunne ringe op en time senere og sige: »Vi blev vist afbrudt.« »Nåhh, ja,« svarede Møller. Folk der kender ham, ved også, at Per Stig Møller gerne taler om sig selv, sine bedrifter og sit syn på verden. Men han er tilgivet.

Tro mod sine idealer

For Per Stig Møller har noget at have det i, og i godt eller bare halvgodt selskab står analyserne og anekdoterne fra både den hjemlige andedam og den internationale scene i kø for at blive fortalt med al den kulør, man nu kan tillade sig at viderebringe.

Per Stig Møller er tro mod sine idealer og lader sig aldrig trække ned på det lave niveau, hvor moderne politik nogle gange befinder sig. For der er altid et højere mål, altid en mening med det hele, når Per Stig Møller tænder det lange lys og peger ud i horisonten.

Selv om ideologier med Poul Schlüters ord er noget bras, så giver det mening at placere Per Stig Møller som eksponent for den særlige Frederiksberg-konservatisme, også selv om han bor i Allerød.

På Frederiksberg har de siden Christmas Møller været lidt mere sociale og lidt mindre liberale end nogle af partifællerne. Det mærkede man for nylig, da Per Stig Møller i Berlingske skrev om den manglende respekt for folkedybet, mens den herskende klasse vælter sig i »skyhøje bonusser«.