Erhverv, politik og romantik

Jakob Axel Nielsen har været kompasset rundt i business, på tinge og i sit familieliv – og alt er godt.

Jakob Axel Nielsen var minister for de Konservative 2007-2010.Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Man kan nå meget i sine første 50 år, når livslysten er der selv efter en barsk karriere i ministerkontorerne (2007-2010). Med brat stop.

Bare spørg nordjyden Jakob Axel Nielsen, der i 2005 kom på tinge i slipstrømmen fra Lene Espersens skovlen stemmer ind, så han måtte indstille sit job som erhvervsadvokat for bl.a Sonofon.

Den erfaring er nu med i bagagen som erhvervsudvikler med projekter over hele landet og aktuelt i stor stil i Ørestaden. Mens familielivet trives i Aalborg med andet kuld børn.

K-minister talte usandt i Folketinget

På Borgen fik han hurtigt prædikatet »den runde gemytlige konservative« og set som sit partis håb. Der i øvrigt talte bedre med LA og de Radikale end med DF.

Han er stadig konservativ, »men ikke så meget, at det gør noget«, lige som også hans store forbillede, daværende statsminister Poul Schlüter (K), formulerede sin status.

Efter kun to måneder som transport- og energiminister fik Jakob Axel Nielsen posten som sundhedsminister, øretævernes holdeplads.

Års opsparet kritik udløstes: For lange ventetider, patienter på gangene, elendige akutmodtagelser etc. Han fik sat gang i en del, men ikke nok, mente Lene Espersen og Lars Løkke Rsmussen, og han blev fyret til fordel for Bertel Haarder (V).

Jakob Axel Nielsen er færdig hos Aleris

Nordjyden var vred, skuffet og syntes, at det var uretfærdigt. »Selv om retfærdighed ikke findes i det her,« som han udtrykte det. Han sagde fra – ville ikke genopstille, men ønskede at komme tilbage til det erhvervsliv, han var revet ud af. Det blev til en direktørpost i den svenskejede privathospitalskæde Aleris. Da den blev fusioneret med Hamlet i 2011, kom der et signal fra den aalborgensiske erhvervsadvokat, Henrik Calum. For de havde vist noget at skulle tale om. Det var direktørposten i Calums milliardkoncern, der gør det i ejendomme og udvikler store projekter.

Og så blev den post besat af en tændt jurist og glad familiefar, der med sin facetterede erfaring, sit glade sind – og de 187 cm og 100 kg – fylder godt i mødesammenhæng.

Og han kan stadig lide at trække i konservative tråde, sådan diskret. En af de store glæder er, at Aalborg Universitet trods stor modstand fra Aarhus omsider fik lov til at uddanne læger.

Tilbageblik: De kortest siddende ministre i Folketinget

Men romantikken har også fået sit. Da den fraskilte alenefar til Kathrine og Laura, i dag hhv. 23 og 20 år, købte villa i Aalborg, blev hans gamle rækkehus solgt til bibliotekar og lærer Mette Due Thomsen. Men der skete mere. De dannede par, hun hedder nu Vibe Nielsen, de bor i villaen og sammen blev de forældre til Clara Christine og Anders, i dag hhv. otte og seks år.

»Og de to holder mig i gang, skal jeg love for. Sikke et held at blive far igen i min alder.«

Hele familien inkl. kærester holder skiferie i Italien for at markere morgendagens 50-årige. »Men der er ingen sne, så vi må ud at stå på ski på gletscheren,« siger fødselaren.

Reception 5. maj kl. 13-15.30 i Calums ny hovedkvarter PLAZA, Strandvejen 3 i Aalborg.