En stor skuespiller

Christopher Walken er skuespiller med stort S og har medvirket i mere end 100 roller på teater og film. 31. marts fylder han 70 år.

Foto: Peter Foley/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Han er døbt Ronald Walken, men filmkendere kalder ham Christopher Walken.

Han har medvirket i mere end 100 film - gode og slet ikke gode - og i større og mindre roller. Blandt andet Vietnam-filmen The Deer Hunter, Woody Allens Annie Hall, Frederick Forsyth-filmatiseringen The Dogs of War, latter-gyseren Sleepy Hollow, James Bond-filmen A View to a Kill, Steven Spielbergs Catch Me If You Can, Quentin Tarantinos Pulp Fiction og Batman Returns. Allerede i 1978 fik han en Oscar.

Hvad ikke så mange ved er, at han også er en habil Shakespeare-skuespiller, der har spillet med i opsætninger af bl.a. Hamlet, Macbeth og Romeo og Julie. Ligesom han også jævnligt har været på komisk gæste-optræden i satire-programmet Saturday Night Live.

Hans mor var emigrant fra Glasgow, og hans far var kommet til New York fra Tyskland i 1920erne, og slog sig ned med en bagerforretning i New York-bydelen Queens. Her blev deres senere så berømte søn født og på moderens foranledning opkaldt efter skuespilleren Ronald Colman.

Sammen med sine to brødre, Kenneth og Glenn, blev han barnestjerne på tv i 50erne og 60erne – bl.a. i en sketch, hvor han optrådte med Jerry Lewis og Dean Martin.

Som teenager arbejdede han som løvetæmmer i en cirkus, senere begyndte han på et universitet, men droppede ud, da han fik en stor rolle i en Off-Broadway-opsætning af Best Foot Forward, der også havde Liza Minnelli på rollelisten.

Ved siden af øvede han dans, men begyndte snart at få dramatiske roller på teatret og derefter på film. Især på teatret havde han mange roller - bl.a. som den franske kong Philip i Broadway-premieren af Løve ved Vintertide i 1966.

På film debuterede han i en lille rolle i Sidney Lumets Anderson Klanen i 1971 og siden var han med i film som Paul Mazurskys Next Stop, Greenwich Village (1976) og i Woody Allens Annie Hall (1977), hvor han spiller Diane Keatons suicidale bror.

Hvad de færreste ved er, at Christopher Walken længe var George Lucas’ valg til rollen som Han Solo i Stjernekrigen, før valget endegyldigt faldt på Harrison Ford.

For sin rolle som en ung stålværksarbejder fra Pennsylvania, der bliver mentalt knust af Vietnamkrigen, i Deer Hunter, modtog han en Oscar. Til filmens sidste, martrede scener tabte han sig ved kun i ugevis at leve af vand, bananer og ris.

Siden har han bl.a. medvirket i Roger Moores sidste James Bond-film, A View to a Kill, som skurk med afbleget hår og vidt forskellige film som Biloxi Blues og Batman Returns. Hos Quentin Tarantino har han medvirket i True Romance og Pulp Fiction. Hos John Turturro spillede han i Illuminata en indflydelsesrig, bøsset teaterkritiker og i Tim Burtons Sleepy Hollow spillede han den hovedløse rytter. Han spillede svindleren Frank Abagales far i Spielbergs Catch Me If You Can. Og han har spillet dødens engel i Madonnas musikvideo, Bad Girl, fra 1993.

På Broadway spillede han igen i 2000 en af hovedrollerne i opsætningen af James Joyce’s The Dead og igen i 2010 i Martin McDonaghs skuespil, Halshugning i Spokane, hvor han var nomineret til en Tony Award for bedste hovedrolle. Her i 2013 er han aktuel med en ny film, The Power of Few, som handler om mennesker, der prøver at klone Jesus.

Christopher Walken har været gift med Georgianne Walken siden 1969. Hun arbejder som film-caster og har bl.a. castet Sopranos. De bor i Wilton, Connecticut, og har ingen børn. Til gengæld har han en kat, der hedder Bowtie.