En spiller af guds nåde

Argentinske Lionel Messi er en af verdens bedste og højest betalte fodboldspillere. Årsindtægten er på op imod en halv milliard kroner. I 2016 blev han dømt for skattesnyd.

Lionel Messi er en af verdens bedste fodboldspillere. Foto: Mariscal/EPA Fold sammen
Læs mere

Hvis der findes en fodboldgudinde, så har hun helt sikkert haft en finger med i spillet, da Lionel Messi blev skabt.

Den 169 cm lave argentinske-fødte fodboldspiller, der er forward i FC Barcelona, har alle de egenskaber, der gør en god fodboldspiller. Han er lynhurtig og en fantastisk dribler. Han har en suveræn boldkontrol og is i maven. Han er holdspiller og kan tilsidesætte egne behov. Han har overblik på banen og er fysisk stærk. Han er kort sagt en gudsbenådet fodboldspiller.

Nogle få tal illustrerer hans talent: Han er målscorer par excellence. I 2012 scorede han f.eks. 91 mål i 69 kampe. Han har tjener ufattelige summer. I 2015 var hans løn 311 mio. kr., hvortil kom reklameindtægter på 140-210 mio. kr. Kun Cristiano Ronaldo tjente mere.

Lionel Messi er født i en fodboldinteresseret middelklassefamilie i byen Rosario nord for Buenos Aires. Allerede som dreng viste han umiskendeligt talent i den lokale klub, Grandoli, hvor hans far var træner.

Da han var kun 13 år gammel flyttede han sammen med medlemmer af familien til Barcelona, hvor han var blevet optaget på FC Barcelonas berømte fodboldskole, La Masia. Her kunne han udvikle sit talent og desuden få effektiv behandling af sin sygdom, mangel på væksthormoner. Da han var 14 år, og behandlingen var afsluttet, kom han på klubbens »Baby Dream Team« og scorede i sin første sæson 36 mål i 30 kampe.

Udover at tjene styrtende har han vundet en lang række æresbevisninger, bl.a. har han fire gange i træk vundet FIFAs Ballon d’Or, og som spiller i FC Barcelona har han været med til at vinde bl.a. VM for klubhold og Champions League.

Han har også spillet mange kampe for det argentinske landshold, men mærkeligt nok har hans land ikke taget ham ubetinget til sig. Journalisten Jeff Himmelmann beskrev det i en artikel i New York Times 5. juni 2014. Efter at have boet i landet i en måned kunne Himmelmann konstatere, at de ellers fodboldglade argentinere nok anerkender Messis talent, men ikke har taget ham til deres hjerte.

»Messi forlod Argentina for tidligt, han har ikke bevæget som op igennem klub-rækkerne i Argentinas 1. division som f.eks. Diego Maradona og Carlos Tévez, han har ikke sunget med på nationalsangen sammen med landsholdet, han har ingen passion, ingen personlighed, han føler ikke det samme for nationaltrøjen, som andre spillere gør,« lyder kritikken ifølge Himmelmann, som på den anden side kunne konstatere, at Messi var overalt på reklamer i landet. Messis problem med folkelig opbakning i Argentina er måske, at han ikke som Maradona kommer fra bunden af samfundet.

2016 var et skidt år for Messi. Han og hans far blev dømt for skattesvindel.

Afsløringen kom gennem de såkaldte Panama Papers, som indeholdt navne på velhavere fra hele verden, som havde skjult penge i skuffeselskaber i Panama for at undgå at betale skat. Messi og hans far blev begge idømt 21 måneders fængsel, men fordi straffen er under to års fængsel, kunne den gøres betinget. De to måtte betale bøder på hhv. 15 og 11 mio. kr. De har nu anket dommen, og Messi spiller stadig gudsbenådet fodbold.