En skumfidus afgør dit livs lykke – farvel til manden bag en psykologisk klassiker

Walter Mischel udviklede for cirka 50 år siden den verdensberømte skumfidustest, der viser en sammenhæng mellem børns selvkontrol og deres senere succes i livet. Mischel kendte selv alt til at kæmpe med afhængighed og mangel på selvkontrol. Nu er han død.

Et barn sidder og stirrer på en skumfidus. Hvad, der sker det næste kvarter, bliver afgørende for barnets senere livsbane, skoleresultater, venskaber, succes på arbejdsmarkedet og endda risiko for at blive overvægtig.

I slutningen af 1960erne gennemfører psykologer på Stanford University den senere så berømte skumfidustest. Én for én bliver 500 børn lukket ind i et rum, hvor der ligger en lækker skumfidus på et bord. De må spise skumfidusen med det samme. Men hvis de kan vente med at spise lækkerbiskenen, til den voksne forsøgsleder er vendt tilbage til rummet, får de en ekstra skumfidus som belønning.

»Forsøget viste, at der er meget stor forskel på børns evne til selvkontrol. Mere opsigtsvækkende var det dog, at småbørnenes selvkontrol hænger nøje sammen med deres chance for at få en god fremtid som voksne, hvis man måler på en række udvalgte faktorer.«