En skæv mand fylder rundt

Rowan Atkinson - bedre kendt som Mr. Bean - fylder 60 år 6. januar.

Arkivfoto: Wolfgann Kumm/EPA Fold sammen
Læs mere

Få komikere formår at tryllebinde folk i alle aldre, som Rowan Sebastian Atkinson gør det med sin Mr. Bean-figur.

Vi griner stadig, når den kluntede, aparte englænder forbereder julemiddagen, men får den enorme kalkun til at sidde fast på hovedet. Eller da han hyler sin sidepartner ud af den til en skriftlig eksamen ved at hive 50 kuglepenne, et vækkeur, en Pink Panther-dukke og alle sine dårlige manerer frem. Da han går i kirke, falder han i søvn, synger falsk som få og bruger meget af sin tid til at balancere en enorm, flydende snotklat på sin jakke.

Mr. Beans jakkesæt er gråt og slipset rødt. Bukserne er altid for korte. Stemmen bruges sjældent, men er dyb og bøvet, hans ansigt er gummiagtigt i en grad, der får Jim Carrey til at ligne en træmand. Mr. Bean er et ikon inden for sketch-komikken. Det er tydeligt, at Atkinson har søgt inspiration hos sine erklærede forbilleder: Charles Chaplin og Peter Sellers.

Men den succes, Rowan Atkinson fik med Mr. Bean-TV-serien, der originalt kørte 1990-1995 og siden er genudsendt et hav af gange på DR, har han ikke været i stand til at genskabe på det store lærred. De to film »Bean« fra 1997 og »Mr. Bean goes on Holiday« fra 2007 har solgt en del billetter, men modtog begge middelmådige anmeldelser. Det er som om, at Mr. Bean-figuren fungerer bedre i små spurter på ti minutter end i større plots, der strækker sig over mere end en time. I 2003 og 2011 forsøgte Atkinson sig som James Bond-agtig agent i de to Johnny English-film. Men heller ikke disse høstede han megen hæder for.

Mere mindeværdigt har det været, når Rowan Atkinson har haft mindre biroller i både britiske film og Hollywood-produktioner. Hans rolle som snobbet smykkesælger i det romantiske storhit »Love Actually« var fremragende. Og i en anden nyklassiker inden for kærlighedsgenren stjal han en scene som præst i »Fire bryllupper og en begravelse«. Den er fra 1994.

Mange vil også huske ham fra »Blackadder« – en engelsk komedieserie, han havde titelrollen i. Serien strækker sig fra middelalderen til Første Verdenskrig med stop undervejs samt en enkelt udflugt til fremtiden. Atkinson spiller Edmund Blackadder, der deltager i en række af de vigtigste begivenheder i Europas historie. Ved hjælp af sin skarpe tunge forsøger han gang på gang at sno sig ud af alle de problemer, som hans giftige personlighed forårsager.

På privatsiden blev Rowan Atkinson gift med Sunetra Sastry i 1990. Ægteparret, der har to børn – Lily og Benjamin – boede indtil for nylig i Northamptonshire, 300 kilometer nord for London. I februar 2014 offentliggjorde skuespilleren dog, at parret skulle skilles.