En skade blev hans held

70 år. Erik Nielsen huskes for sin indsats i dansk klubfodbold.

Erik Nielsen, fotograferet i 1961, dengang han til hverdag var værktøjsmager og i fritiden var en dygtig højre innerwing. Siden har han grundlagt en hel fodboldfamilie, mest kendt er sønnen Kent Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Værktøjsmager og tidligere landsholdsspiller fra Brønshøj Boldklub, Erik Nielsen, Søborg, fylder 70 år i morgen. Og man må nok sige, at den gamle, meget teknisk dygtige innerwing og hans nærmeste familie har været med til at præge dansk fodbold. Hans far Egon Nielsen samt sønnerne Kent og Tommy har spillet på Brønshøjs 1. hold – et rekordstort antal. Og et barnebarn, Sebastian, synes godt på vej i Viby.

Erik Nielsen spillede selv 328 kampe for BB fra 1956-69, mens sønnerne har medvirket i henholdsvis 230 og 283 kampe for klubben ifølge Palle Banks Jørgensens digre værk om danske landsholdsspillere gennem tiderne. Kent er den mest kendte i fodboldfamilien som aktuel succestræner i Horsens og tidligere markant forsvarsklippe på Danmarks EM-guldhold fra 1992 samt stjerne i Brøndby, Aston Villa og AGF.

Far Erik debuterede på landsholdet i 1962 mod DDR og har foruden sin eneste A-kamp også spillet tre B-, tre U- og to Y-landskampe med udstråling af stabilitet, udsøgt sparketeknik og konstruktiv spilfordeling i moderat tempo.

Den mest dramatiske hændelse i Erik Nielsens lange liv i forbindelse med fodbold var hans mildt sagt heldige skæbne i 1960, hvor han skulle have været med det fly, der styrtede ned i Kastrup Lufthavn og kostede otte danske fodboldspillere livet. Erik Nielsen sendte afbud på grund af en skade.Søren Andersen, Frem, kom med i stedet til udtagelseskampen i Herning – og blev dræbt.

Erik Nielsen nyder sit otium i hjemmet i Søborg med fru Hanne, som han har været gift med i 46 år, når han ikke er til fitness eller samles om nostalgisk snak med de gamle gutter i Brønshøj Boldklub.