En rod fylder rundt

Der er uenighed om, hvorvidt Rod Stewart har formået at forvalte sin karriere korrekt. Men manden med den unikke hæse stemme har i hvert fald tjent godt på sit talent. 10. januar fylder han 70 år.

Den engelske sanger Rod Stewart fylder 70 år.  Foto: Ben Stansall
Læs mere
Fold sammen

At han er en af Englands rigeste musikere kan der næppe herske den store tvivl om.

Rod Stewart har gennem årene solgt over 100 millioner album, haft bunkevis af hits og har altid forvaltet sine penge fornuftigt.

Men om han så også har forvaltet sit talent på den rette måde er der delte meninger om. For lige siden han i 60erne blev kendt som »Rod The Mod« og som en anden »workingclass hero« efterfølgende gjorde sig som sanger i flere af datidens populære bands inklusiv The Faces indtil solokarrieren tog over, har det været diskuteret, om det nu også var den rette vej at gå.

Rod Stewarts stemme er unik. Med sin let hæse klang og gavtyveagtige udtryk havde han fra start fået en gave. For der skal ikke mere end en enkelt strofe til, før lytteren kan lokalisere det som en Rod Stewart-sang, og den slags er penge værd. Det fik han at mærke allerede i begyndelsen af 70erne, da han udsendte sit andet soloalbum »Every Picture Tells A Story«, hvor ikke mindst nummeret »Maggie May« gjorde ham berømt. Stilen var primært glamrock, men da The Faces gik i opløsning i 1975 tog Stewarts solokarriere samtidig en drejning. Ikke blot lagde han en blødere og mere købervenlig stil for dagen. Han fik også hjælp til at promovere tidens absolut største hit med sin coverversion af Sutherland Brother-sangen »Sailing«. Det skete da den blev brugt som temasang til BBC-dokumentaren om livet på hangarskibet »HMS Ark Royal« som også blev vist på dansk TV.

Rod Stewart forsøgte at holde gang i salgsmaskinen med opfølgeren, albummet »Foot Loose & Fancy Free« og ikke mindst det største hit af dem alle, »Da Ya Think I’m Sexy«. Kritikerne var ikke begejstrede og det var den brasilianske sanger Jorge Ben Jors heller ikke, for sangens omkvæd mindede lidt for meget om Jors’ sang »Taj Mahal«, hvilket retten var enig i.

Op gennem 80erne og 90erne var det så som så med højdepunkter for Stewart. Nogle koncertturnéer udviklede sig til kæmpe seancer, ikke mindst i Sydamerika og sammen med Sting og Bryan Adams fik Rod Stewart et hit i 1993 med »All For Love« til filmen De Tre Musketerer.

I de senere år har Stewart stadig været aktiv, men på et mere afdæmpet stadium. Primært på grund af sygdom. I 1999 fik han konstateret kræft i en skjoldbruskkirtel og operationen gik ud over stemmen, der måtte trænes op igen. Til gengæld er han stadig yderst aktiv på andre fronter. Som fodboldspiller og fan ikke mindst af skotske Celtic F.C. Og så på hjemmefronten hvor han i 2007 blev gift for tredje gang – nu med den engelske undertøjsmodel Penny Lancaster som han har sønnen Alastair sammen med. Rod Stewarts syvende barn.