En olympisk mester

Med to OL-guldmedaljer i damehåndbold er Jan Pytlick en af de to mest succesfulde landsholdstrænere nogensinde.

Jan Pytlick. Foto: Robert Wengler Fold sammen
Læs mere

Som ung mand væltede Jan Pytlick på sin knallert og brækkede højre arm.

Det gjorde ondt, men uheldet skulle ikke forhindre den ambitiøse og talentfulde håndboldspiller i den fynske klub GOG i at træne. Med højre arm i gips lærte han sig at kaste med venstre.

»Det er ikke noget, man bare lige gør. Men jeg trænede hver dag, og jeg tror, at det viser lidt om, hvordan jeg er. Når jeg har sat mig noget i hovedet, så går jeg 100 procent ind for det,« har Jan Pytlick sagt til Århus Stiftstidende.

Man tror ham. Men det blev ikke som aktiv håndboldspiller, at den stærke vilje til sejr førte ham frem, for han måtte som 19-årig indstille den aktive karriere på grund af en skade. Han skiftede derfor fluks til træner-gerningen, og her har han haft succes uden lige.

Han trænede først elitehold i Team Esbjerg og GOG, inden Dansk Håndbold Forbund (DHF) i 1998 opfordrede ham til at blive træner for kvindelandsholdet. Det var ikke nogen ønskeposition, for han overtog jobbet efter Ulrik Wilbek, som havde haft enorm succes, og i øvrigt forlod en række af de centrale spillere landsholdet samtidig med Wilbek.

Men landstræner Jan Pytlick havde sine egne planer for opbygningen af holdet, og han gjorde dem til virkelighed og undgik dermed at blegne i forhold til sin forgænger. To gange, i 2000 og 2004, vandt kvindelandsholdet guld ved OL. Det blev også til guld ved EM i 2002 og sølv ved EM i 2004.

Jan Pytlick var landstræner frem til 2005, og efter et mellemspil i sin gamle klub GOG, vendte han tilbage som træner for landsholdet i 2007 og blev på posten til 1. januar 2015, hvor han blev fritstillet. Mens han med de to OL-medaljer i sin første periode var den måske mest succesfulde træner nogensinde, udeblev succesen i hans anden periode, men til trods for manglende resultater gik han af med fuld honnør.

»Fra DHFs ledelse skal der lyde en ekstraordinær stor tak og dyb anerkendelse til Jan Pytlick for det arbejde, han har ydet med det danske kvindelandshold og deres resultater«, sagde Morten Stig Christensen, generalsekretær for DHF.

Efter landsholdstiden vendte Jan Pytlick tilbage til klubhåndbold, først for Vardar Skopje i Makedonien og senest som cheftræner i HC Odense.

Bent Nyegaard, TV2s håndboldskommentator, har kendt og fulgt Jan Pytlick gennem mange år, og han siger, at det er en række egenskaber, som gør ham til en stor træner. Han er faglig dygtig og har styr på spil, taktik og strategi. Han er flittig og formår at vinde spillernes tillid.

»Han er dygtig til mandskabspleje. Han har bevaret sig selv, selv om han er blevet berømt, og det bliver man i Danmark, når man vinder to OL-guldmedaljer. Han har aldrig glemt, hvem han selv er, og det skaber respekt. Han er god til at omgås andre mennesker og skabe god stemning. Han kan godt blive hidsig, men han falder ned igen og kan sige undskyld. Han har de egenskaber, som kendetegner en moderne leder,« siger Bent Nyegaard og tilføjer endnu en plus-egenskab på Pytlicks CV: Humor.

»Han er en suveræn historiefortæller. På det felt er han nok i top 3 i håndboldverdenen.«