En OL-legende takker af

Michael Phelps kronede sit værk i OLs svømmebassin, som den mest vindende atlet nogensinde.

Foto: GABRIEL BOUYS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Michael Phelps var et land, ville han være rangeret som nummer 32 på listen over de mest vindende nationer i OL-historien. Én mand med mere OL-metal end alle på nær 31 lande set over en periode på 120 år strækkende sig helt tilbage til det første moderne sommer-OL i Athen i 1896.

Det er måske den bedste måde at beskrive, hvor markant en karriere den amerikanske svømmer har haft, og hvor stor en atlet han er. Han er et fænomen. Intet mindre.

Det beviste han så sent som under disse olympiske lege i Rio de Janeiro i Brasilien, hvor han i en alder af 31 år høstede seks medaljer. Fem guldmedaljer og én sølvmedalje blev føjet til samlingen, der nu består af 28 OL-medaljer, som betyder, at han er OLs mest vindende atlet.

Det var han sådan set allerede inden legene i Rio, hvor han førte USA ind på det legendariske Maracana-stadion i Rio de Janeiro under åbningsceremonien. Valget af svømmefænomenet som fanebærer var samtidig et kæmpe anerkendende skulderklap til en mand, der sportsligt aldrig har sat en fod forkert, men som uden for bassinet har haft sine fejltrin.

I 2014 blev Michael Phelps anholdt for at køre bil i alkoholpåvirket tilstand og for at køre for stærkt i Baltimore i den amerikanske delstat Maryland, hvor han er født og opvokset. Det var dog ikke hans første forseelse af den karakter.

Phelps, der som 19-årig ligeledes blev anholdt for at køre bil, mens han var beruset, blev derfor udelukket fra alle konkurrencer i seks måneder af det amerikanske svømmeforbund.

Den var også gal tilbage i 2009, hvor Michael Phelps under et besøg på et universitet blev fotograferet med en hashpibe i munden.

Det amerikanske svømmeforbund valgte ved den lejlighed at statuere et eksempel ved at idømme ham tre måneders karantæne, hvilket han accepterede. Han undskyldte og erkendte, at han havde udvist dårlig dømmekraft.

Efter sin anholdelse for to år siden søgte den 193 centimeter-høje amerikaner hjælp ved at lade sig indskrive på et behandlingscenter i ørkenstaten Arizona.

Det har tilsyneladende været et personligt vendepunkt for den granitskårne svømmeklippe. Hvor han førhen var sky og tilbageholdende, er han over det seneste par år blevet mere åben, afslappet og tilpas med at vise sig som en mand, der som så mange andre har sine fejl.

Med til historien hører også, at han har fået mere ro på de indre linjer, slået sig ned og stiftet familie. Sidste år blev han forlovet med sin modelkæreste, Nicole Johnson, der er en tidligere skønhedsdronning i Californien, og sammen fik de i maj i år sønnen Boomer.

Michael Phelps’ tre måneder gamle søn var til stede på det olympiske stadion i Rio, hvor han kunne overvære sin far runde en hæderkronet og glorværdig OL-karriere af. En individuel olympisk karriere, vi måske aldrig kommer til at se magen til igen.

For denne gang er det slut, har OL-legenden bebudet. Det gjorde han også efter OL i London for fire år siden, hvor han indstillede karrieren og flere gange slog fast, at han ikke havde i sinde at gøre comeback.

Men han genoptog karrieren i 2014 med OL i Rio de Janeiro i sigte. Og med seks medaljer ved sit femte OL har han sat et fornemt punktum for sin olympiske karriere, der begyndte som 15-årig ved OL i Sydney i 2000. Det blev ikke til medaljer i Australien, men det er »The Baltimore Bullet« eller »The Flying Fish«, som han også kaldes, så sandelig kommet efter. 23 guldmedaljer, tre sølvmedaljer og to bronzemedaljer lyder den samlede gevinst på efter i alt 63 OL-løb.

»Det har været en drøm, der er gået i opfyldelse. Det her er kronen på værket, som jeg ville have,« sagde en rørt Michael Phelps, der desuden er indehaver af utallige verdensrekorder, efter sin sidste konkurrence i karrieren.

Her blev det i øvrigt meget passende til guld, da han var med til at vinde holdkappen i 4 x 100 meter medley.