En moderne Nightingale

Formanden for sygeplejerskerne, Grete Christensen, kæmper både for sine medlemmer og for at sikre de syge og ældre på plejehjemmene en god og sikker hjælp. 27. juni bliver hun 60 år.

Grete Christensen har siden 2009 været formand for Dansk Sygeplejeråd. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Først og fremmest skal sygeplejerskerne have nogle ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Men det handler også om, at syge, skrøbelige ældre og andre udsatte skal have den optimale hjælp, som velfærdsdanmark kan levere – hvis ellers det tager sig sammen.

Det er pejlemærkerne for formanden for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Siden 2009 har hun stået i spidsen for sygeplejerskerne, der udgør en af de største og mest centrale medarbejdergrupper i sundhedsvæsenet. Dermed trådte hun til, da finanskrisen var på sit højeste, og økonomien i den offentlige sektor stod på smalhals.

Det er blevet lidt bedre de senere år, men nogen lønfest – som dengang man i 2008 krævede en lønforhøjelse på 15 pct. – har det været svært at få stablet på benene i hendes formandstid.

Mange kræfter er derfor også brugt på at prøve at få udvidet de snævre økonomiske rammer og på, sammen med andre medarbejdergrupper og regionerne, at bekæmpe det forhadte to pct.-produktivitetskrav, som ifølge medarbejderne er med til at skabe en helt urimelig travlhed ude på sygehusene.

Kravet er der endnu, men regeringen er i bevægelse, og en afskaffelse vil ifølge Grete Christensen også være med til at styrke det, der ligeledes har været en af hendes mærkesager, nemlig patientsikkerheden.

Hun har således været med fra starten, da Dansk Selskab for Patientsikkerhed blev stiftet i 2001 med det formål at sikre flest mulige patienter – og helst alle – en optimal, sikker og tryg behandling uden f.eks. medicineringsfejl.

Meget af Grete Christensens opmærksomhed er således også rettet mod fagligheden og sygeplejerskernes forudsætninger for at kunne levere den bedste pleje til syge og ældre. Blandt andet har hun kæmpet for, at sygeplejersker i kommunerne skal have løftet deres kompetencer med en specialuddannelse for bedre at kunne tage sig af f.eks. de ældre på plejehjemmene, som ofte lider af flere sygdomme.

Grete Christensen har været en central aktør i det fagpolitiske spil i snart 30 år og bevægede sig forholdsvis hurtigt i den retning efter sin entré i faget i Vestsjælland i starten af 1980erne. Og selv om hun i flere omgange er stødt hårdt sammen med sin umiddelbare modpart i regionerne – blandt andet under storkonflikten i 2008, hvor en landsdækkende strejke lammede sundhedsvæsenet i flere uger – står der også stor respekt om hende i Danske Regioner, som er sygeplejerskernes arbejdsgiver.

Her karakteriserer formand Bent Hansen (S) hende som en »moderne udgave af Florence Nightingale, omplantet til Vestsjælland, uden lampe, men med skarptslebne argumenter«, mens innovationsminister Sophie Løhde (V) hæfter sig ved hendes professionalisme og engagement, ligesom Grete Christensen også er »en social person, man kan få et godt grin med«.