En mand, der hedder Alice

Chok-rockens bedstefar, Alice Cooper, har i fem årtier cementeret sin status som rocklegende med skrækfilms-makeup og -rekvisitter, blod og farlige dyr på scenen.

01NAValiceFAKTA-163608.jpg
Alice Cooper - rocklegende med verdensrekord i brug af mascara - leverer varen i form af en fusion af gru og rå garagerock. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Selvfølgelig er der ikke en mand, der hedder Alice. Alice Cooper er døbt Vincent Damon Furnier, men ud over en makeup, der er hentet fra skrækfilmenes univers, er også pigenavnet Alice knyttet til den den grove mandsperson en del af den groteske uhygge.

I fem årtier har han med sin karakteristiske ru stemme og et sceneshow, der har indbefattet brug af guillotine, electrisk stol, falsk (formoder vi?) blod, gift- og kvælerslanger, dukkebørn og våben, tilsat høj garagerock, cementeret sin status som chokrockens bedstefar. Hensigten var lige dele humoristisk men også at ryste folk.

Han blev født i Detroit og voksede op i Phoenix, Arizona. Her dannede han sidst i 1960erne et band, der hed »Alice Cooper«, hvor han selv sang og spillede mundharmonika. Gruppen udsendte deres første album i 1969, og i 1971 ramte de international mainstream-beat med »I’m Eighteen« fra deres tredje studiealbum, der hed »Love It to Death«. Det blev fulgt op med et endnu større hit, »School’s Out«, i 1972, og gruppen kulminerede kommersielt i 1973 med »Billion Dollar Babies«.

På et tidspunkt først i 1970erne besluttede Vincent Furnier at gå sine egne veje, og i den forbindelse ændrede han sit eget navn til sit gamle bands navn, Alice Cooper. I 1975 udsendte han albummet »Welcome to My Nightmare«. I 2011 blev den originale gruppe Alice Cooper indskrevet i The Rock and Roll Hall of Fame. Personen Alice Cooper havde videreudviklet sine rockrødder fra Detroit og eksperimenteret flittigt i forskellige stilarter, art rock, hard rock, heavy metal, new wave, glam metal, pop rock, experimentel rock og industriel rock.

Bag scenen er Alice Cooper kendt som yderst humoristisk, og tidsskriftet Rolling Stone har betegnet ham som verdens mest »elskede heavy metal-entertainer«. Han tilskrives æren for at have udformet ikke alene lyden af heavy metal, men også for at have givet den et visuelt udtryk. Ud over musikken er han filmskuespiller, golf-celebrety, restauratør og siden 2004 en populær pladevender i radioen med rock-programmet »Nights with Alice Cooper«.

I juni 2005 oplyste han til den australske tv-station ABC Television, at han følger den seks år ældre Mick Jagger nøje.

»Når han går på pension, så ved jeg, at jeg har seks år mere. Han skal ikke have lov til at slå mig, når det gælder aktivt arbejde,« sagde han.

Alice Coopers første kone, sangerinden Christine Frka, døde af en overdosis i november, 1972. Derefter levede han sammen med Cindy Lang. De skiltes i 1975, og hun førte sag imod ham i 1980 for manglende betaling af underholdsbidrag.

En kort periode blev han han forbundet med filmstjernen Raquel Welch. Herefter blev han gift med koreografen Sheryl Goddard, indtil hun i 1984 søgte skilsmisse på grund af Alice Coopers overhåndtagne drikkeri. Alligevel fandt de sammen igen, da han blev tørlagt, og de er blevet sammen siden. Sammen har de tre børn, to døtre og en søn.