En litterær verdensomsejler

V.S. Naipaul, der i 2001 fik Nobelprisen i litteratur, er en stilistisk mester. Hans sprog er simpelt, stærkt og smukt, og den – engang – stor-rejsende forfatter fortæller åndrige historier om mennesker fra mange kulturer.

V.S. Naipaul er født i Trinidad, men har britisk statsborgerskab. Foto: Chris Ison/Reuters Fold sammen
Læs mere

Sir V.S. Naipaul tilhører en eksklusiv klub af nulevende forfattere, der har modtaget Nobelprisen i litteratur.

Han fik den i 2001 bl.a. med den begrundelse, at hans værker »forener en lydhør fortælling og en ubestikkelig iagttagen og tvinger os til at se tilstedeværelsen af den fortrængte fortid«. Akademiet skrev også lidt mere mundret, at »han husker det, som andre har glemt, tabernes historie« og kaldte ham »en litterær verdensomsejler«.

Det sidste refererer til, at Naipaul har rejst verden tynd og skrevet om mennesker fra mange lande, kulturer, religioner og verdensdele: Trinidad, Caribien, USA, Afrika, Indien og Storbritannien. Han skriver både romaner, noveller, essays, reportager og litterære rejsebøger, bl.a. skrev han i slutningen af 80erne nærmest profetisk om den islamiske fundamentalisme. Hans bøger handler ofte om identitet, fremmedgørelse, migration og kultur.

»Alt som har betydning i mit liv findes i mine bøger. Jeg er summen af mine bøger,« har han sagt om sit forfatterskab, som har klare selvbiografiske elementer.

V.S. Naipaul er født i en familie med indiske og nepalesiske rødder på den caribiske ø Trinidad nord for Venezuela. Han er uddannet på først øens universitet og siden, i begyndelsen af 50erne, på Oxford i England. Han flyttede i 1954 til London, hvor han boede i mange år. I dag bor han i Wiltshire i det sydvestlige England.

Naipaul debuterede med tre bøger om samfundet på Trinidad – den første, »The Mystic Masseur«, udkom i 1957 – og allerede her kom et af hans fremmeste litterære kendetegn til syne: Sansen for ironi og humor. Historien om de komiske og skæve eksistensers møde med den virkelige verden. Senere kom bøger som »Et hus til mr. Biswas«, »Indien«, »Ved en krumning på floden« og »Ankomstens gåde« for blot at nævne nogle få af de godt 30 bøger, som er kommet fra hans hånd.

V.S. Naipaul anses for en af de førende engelsksprogede forfattere i verden, en sublim stilist, og han nævnes ofte i samme åndedrag som Salman Rushdie. Det kom derfor ikke som en overraskelse, at han fik Nobelprisen i litteratur. Han havde i mange år, inden han fik prisen, været anset for en sandsynlig modtager.

»Jeg er fuldstændig henrykt. Det er et uventet ridderslag, en stor anerkendelse til både England, mit hjem, og til Indien, mine forfædres hjem,« lød hans skriftlige kommentar, efter at han fik nyheden om prisen.

Naipaul, der er citeret for at sige, at »hjem er, antager jeg, et barns ide om et hus og en lampe om natten, et sted at føle sig sikker«, havde selv svært ved at falde til, da han i begyndelsen af 50erne begyndte at læse på Oxford. Han fik et nervøst sammenbrud, som varede i 18 måneder og bl.a. resulterede i et selvmordsforsøg. Men han fik mere greb om livet, da han først fik slået hul på sit forfatterskab.

»Da jeg lærte at skrive, blev jeg herre i mit eget liv, jeg blev meget stærk, og denne styrke har jeg med mig hver eneste dag,« har V.S. Naipaul udtalt i et interview.