En levende Hollywood-legende

Jack Nicholson har virket som skuespiller i 60 år og han huskes for sine roller i en lang række seværdige film, bl.a. »Gøgereden«.

Jack Nicholson er den mandlige skuespiller med flest Oscar-nomineringer. Foto: Fred Prouser/Reuters
Læs mere
Fold sammen

Jack Nicholson har været skuespiller i mere end 60 år og er kendt for en perlerække af bemærkelsesværdige filmroller. 12 gange er han blevet indstillet til en Oscar, og det gør ham til den mandlige skuespiller, der er nomineret flest gange. Sin første Oscar fik han for »Gøgereden« (1975), sin anden fik han for »Tid til kærtegn« (1983) og sin tredje i 1997 for »Det bli’r ikke bedre«.

Andre markante roller har han spillet i film som »Easy Rider« (1969), »Five Easy Pieces« (1970), Roman Polanskis »Chinatown« (1974), Stanley Kubricks »The Shining« (1980), hvor han selv improviserede den nu berømte replik »Here’s Johnny!« og i filmen om den russiske revolution, »Reds« (1981), hvor han spillede forfatteren Eugene O’Neill.

Han brillerede i mafia-komedien »Prizzi’s Honor« (1985), »Heksene i Eastwick« (1987), som jokeren i Tim Burtons »Batman« (1989), og hans skuespil nåede nye højder i »A Few Good Men« (1992). Han huskes fra »The Pledge« (2001) og ikke mindst komediedramaet »About Schmidt« (2002), og i »The Bucket List« spiller han og Morgan Freeman to døende mænd, med mod på lige at få det sidste med, inden de begge skal stille træskoene.

I mere end 30 år har Jack Nicholsons navn på biografplakaten været tilstrækkeligt til at tiltrække publikum.

Nicholson har været gift én gang - fra 1962 til 1968. Det betyder ikke, at han har levet i cølibat siden. Fra sit første ægteskab har han en datter, og fra sine øvrige forhold har han fire andre børn.

Forhold til dansk model

I slutningen af 1970erne mødte han den danske model Winnie Hollman, der bl.a. har lavet billeder med Helmut Newton, og de havde tilbagevendende et forhold til engang i begyndelsen af 1980erne. Sammen har de datteren Honey Hollman, der i dag er 35 år, mor til Walter på seks år, og bosiddende med sin mand i Irland.

»Min far har aldrig været en fremmed for mig,« sagde Honey Hollman for nogle år siden i BT. »Da jeg var lille, besøgte vi ham regelmæssigt i Hollywood. Og siden tog jeg derover alene.«

Angiveligt skulle hun ligne sin far - både af udseende og temperament. »Min mor siger, at jeg råber og skriger ligesom min far,« sagde Honey.

I mange år boede Jack Nicholson i Beverly Hills som nabo til Marlon Brando på Mulholland Drive, og da Warren Beatty også boede på vejen, kom den til at hedde »Bad Boy Drive«. Til de personlige venner hørte også journalisten og forfatteren Hunter S. Thompson og filmproducenten Robert Evans.

Hvad de færreste måske ved, er, at Jack Nicholson er en stor kunstsamler med en forkærlighed for værker af Henri Matisse, Tamara de Lempicka, Andy Warhol og Jack Vettriano.