En kvinde med sans for TV

Maiken Wexø er skarp og kommerciel, og hun har som TV-chef sat sit tydelige aftryk på danskernes liv foran skærmen. Bl.a. med programmer som »De unge mødre« og »Top Model«. 18. april bliver hun 50 år.

»Jeg har et kommercielt hjerte. Jeg er folkelig. Jeg er sådan en, der tænker: Hvordan kan man bruge det her til noget? Hvordan kan flere få gavn af det? Eller hvordan kan det få succes? Det er naturligt for mig at tænke på den måde,« har Maiken Wexø sagt til Berlingske. Foto: Dennis Lehmann/Scanpix Fold sammen
Læs mere

De seneste 10 år har Maiken Wexø som programansvarlig haft afgørende indflydelse på, hvilke programmer mange af os har set på TV.

Fra 2007 og seks år frem var hun programchef for TV2 Networks og dermed en række af medievirksomhedens kanaler, bl.a. TV2Charlie og TV2Zulu. Hun forlod jobbet i slutningen af 2013 for 1. januar 2014 at blive programdirektør på SBS Discovery Media, der står bag kanaler som Kanal 4, Eurosport, Canal 9 og Animal Planet, og dermed fik hun ansvaret for programindholdet på en af de kanaler, som taler til et stort bredt publikum.

»Maiken har den perfekte profil som programdirektør, hvor hun fremadrettet skal være med til at udvikle vores kanaler. Maiken har med sit virke på TV2 bevist, at hun er en mester i at drive TV-kanaler med meget forskellige profiler. Personligt glæder jeg mig til at arbejde sammen med Maiken og til at få en stærk strategisk kvinde om bord, der kan være med til at sætte dagsordenen på det nye SBS Discovery Media i Danmark,« skrev Christian Kemp, adm. dir. for SBS Discovery Media, i en pressemeddelelse i forbindelse med udnævnelsen.

Men i slutningen af januar 2017 – efter godt tre år på posten – forlod hun SBS Discovery. »Der er sket rigtigt meget i organisationen, siden jeg begyndte. Det er et andet job, jeg forlader, end det, jeg fik,« skrev hun uden at give andre forklaringer, men en årsag har formentlig været, at SBS Discovery – lige som andre medievirksomheder – har været ramt af tilbagegang.

Maiken Wexø begyndte i 1986 som ganske ung i TV-branchen som profileret vært på musikkanalen MTV i London, hvor hun præsenterede musik og interviewede kendte musikere og skuespillere. Det var superhipt i 80’erne, og den unge, modelkønne Maiken Wexø (hun har arbejdet som model), der levede et rigtigt VIP-liv i London, blev hjemme i Danmark berømt og beundret for sin karriere i London.

Hun vendte tilbage til København i 1991, og hun beviste hurtigt, at hun kunne male med en meget større palet. Hun var vært på DR, freelance-tilrettelægger på DR og TV2, og i 1997 blev hun færddiguddannet TV-tilrettelægger fra Den Danske Filmskole. I nogle år var Maiken Wexø producent og udviklingschef i private producentselskaber. Hun have kort sagt et indgående kendskab til alle kroge i film- og TV-branchen og til alle dens genrer, inden hun blev chef for TV2 Networks. Hun beskrives som skarp og med sans for det kommercielle.

»Jeg har et kommercielt hjerte. Jeg er folkelig. Jeg er sådan en, der tænker: Hvordan kan man bruge det her til noget? Hvordan kan flere få gavn af det? Eller hvordan kan det få succes? Det er naturligt for mig at tænke på den måde,« sagde Maiken Wexø i Berlingske i 2009.

Men hun har også bevist, at hun mestrer der seriøse og ikke-kommercielle. Hun har lavet flere dokumentarfilm, bl.a. sin roste afgangsfilm fra Filmskolen, »Ronnie Rocket«, om en københavnsk jetsetter, der lever livet i overhalingsbanen, og senere dokumentarfilm om hverdagsproblemer i middel- og overklassen, bl.a. dokumentarfilmen »Ligusterpaladset«.

Men foreløbig er det som chef, at hun har haft den største indflydelse på film- og TV-branchen.