En handlingens kvinde

Forfatteren Iboja Wandall-Holm har bevidnet både Auschwitzs rædsler og kampen mod Sovjet i Tjekkoslovakiet. 15. december fylder hun 90 år.

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Iboja Wandall-Holms selvbiografiske roman »Morbærtræet« udkom i 1991, var det en begivenhed. Et dansk publikum fik mulighed for at læse en centraleuropæisk jødisk skæbne, der fortalte om mirakuløs overlevelse under holocaust og om kommunisternes undertrykkelse i det Prag, hvor Iboja Wandall-Holm boede efter krigen.

Hun overlevede et ophold i Auschwitz, men krigen kostede dyrt. Hendes unge forældre og to af hendes søskende blev skudt få dage før krigen sluttede. »Morbærtræet« var en af de første bøger, hvor en dansk kvinde brød ud af den nationale danske historiefortælling og bragte læserne ind i den europæiske brutale virkelighed.

»Morbærtræet« er en klassiker i dansk litteratur og fik fortjent fremragende anmeldelser og priser.

Efter krigen studerede Iboja Wandall-Holm ved Prags Universitet og blev medarbejder ved Tjekkoslovakiets Radio. Men da det politiske forår blev knust i Tjekkoslovakiet i 1968 af Sovjetunionen, måtte Iboja finde et nyt hjemland. Hun var blevet gift med den danske diplomat, Otto Wandall-Holm, der var ansat i FN. Med ham boede hun i en årrække i udlandet, og da hun vendte tilbage til Danmark begyndte hendes skribentkarriere. Den resulterede i bl.a. »Morbærtræet,« men også i digte og børnebøger. Det blev ligeledes til digte på Ibojas modersmål, slovakisk, og det betød meget, at hun i 2012 blev udnævnt til æresborger i sin barndomsby, Liptovsky Mikulas.

For sin indsats for dansk litteratur har Iboja Wandall-Holm fået tildelt Drassows Pris og i 2013 Morten Nielsen-legatet.

Iboja Wandall-Holm er en handlingens kvinde. Under krigen var hun medlem af modstandsbevægelsen i Slovakiet og da sovjetiske tanks knuste frihedsdrømmene i 1968, lykkedes det for hende at smugle lydoptagelser fra invasionen og samtaler med oprørets deltagere til Danmark og samle dem til en udsendelse i Danmarks Radio.

Otto og Iboja Wandall-Holm har to døtre.