En gammel skurk

Gene Hackman har i mere end 50 år med veloplagt fryd spillet antihelte- og skurkeroller i amerikansk film.

29NAVhackman2.jpg
Amerikansk skuespiller Gene Hackman fylder 85 år, fredag 30. januar. US actor Gene Hackman arrives at the premiere of his new film "The Royal Tenenbaums, " in Los Angeles, 06 December 2001. AFP PHOTO/Lucy Nicholson Fold sammen
Læs mere

Det var rollen som antihelten Popeye Doyle i French Connection-filmene fra begyndelsen af 1970erne, der gav Gene Hackman stjernestatus. Tiden var til antihelte og Hackman udfyldte rollen som brugt omend utrættelig New York-politimand, der ender med at skyde sin chef, til perfektion. Iført en lille hat, der igen er kommet på mode, sit dårligt siddende jakkesæt, løsnet slips og frakke, står han i regn og kulde og varmer sig ved tynd kaffe i papkrus, mens han overvåger den lede udenlandske narkobagmand.

Som skuespiller har Gene Hackman, der bliver 85 år 30. januar, med talent bevæget sig fra antihelten til skurkeroller, og han har udfyldt begge typer med veloplagt fryd i en karriere, der har strakt sig over 50 år og som tæller mere end 80 film.

Fem gange har han været Oscar-nomineret og to gange er han løbet med hæderen.

Eugene Allen Hackman er født i Californien, i San Bernadino, og begyndte i 1950erne at forfølge sin drøm om at blive skuespiller. Han begyndte på Pasadena Playhouse, hvor han traf et par andre californiske skuespiller-aspiranter, Dustin Hoffman og Robert Duvall, som han blev venner med. De tre blev af de øvrige aspiranter åbent anset for at være aparte og uegnede til nogensinde at få held til at blive skuespillere. De andre har man til gengæld ikke hørt om siden.

For Gene Hackman kom gennembruddet på film i 1967 i »Bonnie og Clyde« med rollen som Clydes bror, Buck Barrow. Siden fulgte en perlerække af film som »French Connection« (1971), »Poseidon-katastrofen« (1972), »Hakkedrenge« (1972), »Aflytningen« (1974), »Superman« (1978), »Mississippi Burning« (1988), »De nådesløse« (1992), »Firmaets mand« (1993), »Fjenden i dybet« (1995), »Get Shorty« (1995), »The Birdcage« (1996), »Enemy of the State« (1998) og »The Royal Tenenbaums« (2001).I sommeren 2004 gav Gene Hackman et interview til CNNs Larry King, hvor han fortalte, at han ikke havde flere fremtidige filmprojekter og at han anså sin filmkarriere som overstået. I 2008, da han promoverede sin tredje roman, bekræftede Hackman, at hans karriere som skuespiller var forbi. Forholdsvis ubemærket har han nemlig skrevet en håndfuld historiske romaner. Tidligere har han desuden deltaget i motorsport på konkurrenceniveau i Sports Car Club of America.

I 30 år var Gene Hackman gift med Faye Maltese og sammen har de tre børn, Christopher Allen, Elizabeth Jean og Leslie Anne. De blev skilt i 1986 og i 1991 blev han gift igen. Denne gang med Betsy Arakawa. Parret slog sig ned i Santa Fe, New Mexico.